Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ημέρες του παλιού ΠΑΣΟΚ» θυμίζει ο νέος υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αφού η εκκίνηση της θητείας του ξεκίνησε με επαφές  με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και θα συνεχιστούν και σήμερα.

Χθες είχε συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός όπως και ο Κεντρικός Τραπεζίτης διατύπωσαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας , με τον κ. Χατζηδάκη να σημειώνει ότι υπάρχει  συναντίληψη, με τον κ. Στουρνάρα λέει ότι οι οιωνοί είναι άριστοι.

Ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι  αυτή η συνεργασία θα  συνεχιστεί φυσικά. «Συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές επαφές. Είναι θεσμική μας υποχρέωση ούτως ή άλλως -σεβόμενη η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδοςαλλά έχουμε και πολύ παραπάνω λόγους να κρατήσουμε αυτή την επαφή την οποία ούτως ή άλλως είχαμε σε προσωπικό επίπεδο.»

 Τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα μπροστά στο επίπεδο της αύξησης των επενδύσεων, της αύξησης των εξαγωγών, της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας. «Και είναι στο χέρι μας εφαρμόζοντας την σωστή οικονομική πολιτική και ειδικά την σωστή δημοσιονομική πολιτική μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, να προχωρήσουμε μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η χώρα μας ακολουθεί μία πορεία Ευρώπης και κοινής λογικής, μια πορεία σαν κι αυτή που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας.»

Ο διοικητής  της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν πριν 10 χρόνια  και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία. «Με τον Υπουργό είχαμε την ευκαιρία και κάναμε μια επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων: Μακροοικονομικά, δημοσιονομικά, τραπεζικό σύστημα. Και καταλήξαμε σε μία λέξη: Υπάρχει συναντίληψη.»

Ο πληθωρισμός απασχολεί …

Με την ολοκλήρωσητων δηλώσεων οι  δημοσιογράφοι έβαλαν στο OFF σημαντικά θέματα, σε βαθμό που ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε την κατανόηση των δημοσιογράφων καθώς όλα τα θέματα θα συζητηθούν  στις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης με συζήτηση στη Βουλή. Πάντως το θέμα που πήρε χρόνο να σχολιαστεί ήταν ο πληθωρισμός, με τον Γιάννη Στουρνάρα να σχολιάζει τον πληθωρισμό κερδών που καταγράφεται στην Ευρώπη. Μίλησε  για ένα σπιράλ αύξησης μισθών  – τιμών στην ευρωζώνη και επικαλέστηκε τη συνδρομή της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία δεν θα πρέπει να εκτινάξει τον πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος του πληθωρισμού, ο Κεντρικός Τραπεζίτης μίλησε για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση με σκοπό τα αγαθά και οι υπηρεσίες να εξάγονται ή να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές. Ο υπουργός εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός είναι το εργαλείο αντιμετώπισης του πληθωρισμού με το Γιάννη Στουρνάρα να υπερασπίζεται την ελεύθερη αγορά τονίζοντας ότι με διοικητικά μέτρα δεν έχεις αποτέλεσμα, με το κ Χατζηδάκη να σημειώνει  χαρακτηριστικά ότι δεν θα γίνουμε «Αι Βασίληδες».  

Σήμερα  ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ , τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ.