Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας εισήλθε το έργο της κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε προσφορές από πέντε κοινοπραξίες: 1. Τέρνα – Θαλής – Ηλιοχώρα, 2. Μέτκα – Μεσόγειος, 3. Γκολιόπουλος – ΕΡΓΟΤΕΜ, 4. Άκτωρ – Άβαξ – Ηλέκτωρ και 5. Intrakat – ENVITEC.

Έχει αρχίσει την αξιολόγησή τους ξεκινώντας από τα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται ειδικότερα η κατασκευή του ΚΕΛ Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης εκροών και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (ΚΠΕΕ) συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος χώρου.

Τοποθεσία εκτέλεσης της εργολαβίας είναι ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος, θέση Πλατύ Χωράφι για το ΚΕΛ και θέση Ακρωτήριο Βελάνι για τον υποθαλάσσιο αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων.

Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί εκτός από την κατασκευή του θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του ΚΕΛ και του ΚΠΕΕ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, για χρονικό διάστημα 7 ετών με δικαίωμα προαίρεσης για 1 επιπλέον έτος.

Δεν υφίσταται εκτίμηση για το πότε ο διαγωνισμός θα τελεσφορήσει, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από το αν θα γίνουν ενστάσεις από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάδειξης του αναδόχου.