Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πάταξη της  φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα  της πολιτικής ηγεσίας  του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως δείχνουν όλα μετά την κυβερνητική ανακοίνωση στελέχωσης των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Πάντως στο Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 77 που δημοσιεύτηκε  στο Φύλλο της Κυβέρνησης ( ΦΕΚ 5031), που προβλέπει τη «Σύσταση Υπουργείου και  τη μετονομασία Υπουργείων – Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών – Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων», παραμένει ως «υπουργείο Οικονομικών».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι από το Υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού:

– (α) η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από αυτή τη βασική ΓΓ εξαιρούνται μόνο και παραμένουν στο Ανάπτυξης δύο μόλις τμήματα, το Τμήμα Δ΄ Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Ανάπτυξης Υπουργείου και το Τμήμα Ε΄ Παρακολούθησης και Ελέγχου Προγραμμάτων Ανάπτυξης Υπουργείου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

– (β) οι Ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (ΕΤΠΑ-ΤΣ) και στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ)

– (γ) η Μονάδα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ

– (δ) το Τμήμα Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Αναπτυξιακών Τραπεζών

– (ε) η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

– (στ) η εποπτεία ή/και υποστήριξη, των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (i) Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και (ii) Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) και

των ανωνύμων εταιρειών: Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ), Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (ΕΑΤ, πρώην ΕΤΕΑΝ), Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε. (ΕΛ.Ε.Δ.Α.Μ., ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.)

Στο ΦΕΚ μάλιστα τονίζεται ότι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΣ  και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων.

Πάντως, στο Προεδρικό Διάταγμα δεν υπάρχει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (αναφέρεται μόνο Υπουργείο Οικονομικών), ενώ στο ΦΕΚ με τις τοποθετήσεις των υπουργών, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρεται ως υπουργός Οικονομικών.

Πέρα  από τις μετονομασίες των υπουργείων, σε επίπεδο προσώπων-αρμοδιοτήτων, ο υφυπουργός Οικονομικών κ Χάρης Θεοχάρης αναλαμβάνει αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο κ. Θεοχάρης θα επιδιώξει την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του μέτρου της υποχρεωτικής αυτόματης διασύνδεσης 540.000 ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών χιλιάδων επιχειρήσεων, με τα τερματικά POS που διαθέτουν για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πληρωμών – καρτών με τους πελάτες τους. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το μέτρο να εφαρμόζεται στο σύνολο σχεδόν των υπόχρεων επιχειρήσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα οφείλονται σε δυσεπίλυτα τεχνικά και πρακτικά ζητήματα. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να κλείσουν πολλά παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις θα είναι πλέον υποχρεωμένες να εκδίδουν αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και να τις διαβιβάζουν αυτόματα στην Α.Α.Δ.Ε. για όλες τις εισπράξεις εσόδων που πραγματοποιούν μέσω των τερματικών POS όταν οι πελάτες τους πληρώνουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ΦΗΜ με τα POS θα συνδυαστεί και με την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS και σε άλλους κλάδους επιχειρήσεων που σήμερα δεν εντάσσονται.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος