Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην θεωρία παραμένει η λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με περάγοντες της αγοράς, με την κυβέρνηση να επιλέγει, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ότι θα κρατήσει τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας με αιχμή του δόρατος το καλάθι του νοικοκυριού.

Πάντως ο  νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας… έχασε με το καλημέρα το μισό υπουργείο το  οποίο είχε αναφορά στις Επενδύσεις. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αναδιάρθρωση των αρμοδιοτήτων των υπουργείων (μετφέροντας ΣΔΙΤ και ΕΣΠΑ στο Οικονομικών), ενώ δεν  ενίσχυσε περαιτέρω την προστασία των καταναλωτών.

Ο  υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην παραλαβή του υπουργείου από την  υπηρεσιακή υπουργό κα Ελένη Λουρή, ανέφερε ότι  προτεραιότητα του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Σημείωσε ότι το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού, προαναγγέλλοντας ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις  για την ακρίβεια.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος , το οποίο ήταν προγραμματισμένο, με τον πρόεδρο Αριστοτέλη Παντελιάδη του ομίλου METRO και της αλυσίδας My Market, να βάζει όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Συνδέσμου θα ζητήσει να έχει συνάντηση με το νέο υπουργό Ανάπτυξης κ Σκρέκα, για να του εκθέσει τις απόψεις του κλάδου σχετικά  με τα  περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην αγορά.

Πηγή της Ένωσης είπε  ότι αν παραταθούν τα διοικητικά  μέτρα  είναι υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουν.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» τέθηκε σε εφαρμογή στις 3 Νοεμβρίου 2022 και λήγει την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Ενώ το (αντιφιλελεύθερο) πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους τέθηκε σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2022 για το λιανεμπόριο το οποίο προβλέπει ότι δεν μπορεί να μεταβληθεί ως ποσοστό σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πάντως  ο νέος υπουργός Ανάπτυξης  Κώστας Σκρέκας πρέπει να διερευνήσει το ύψος των αυξήσεων έως 25% που έγιναν στο τυποποιημένο ελαιόλαδο και πόσο  δικαιολογημένες ήταν σε σχέση με το ύψος των αυξήσεων που καταγράφηκε. Οι σχετικές ανατιμήσεις έγιναν την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η μέση τιμή του ελαιολάδου από τα 8 ευρώ «άγγιξε» τα 10  ευρώ.

Τα  Δημοτικά Τέλη αντιστοιχούν στο 50% της αξίας  του ρεύματος.

Οι καταναλωτές βέβαια πληρώνουν τα σπασμένα της ακρίβειας  που ροκανίζει ταχύτητα  το  μηνιαίο εισόδημα τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός  ότι τα δημοτικά  τέλη  αντιστοιχούν στο 50% της μηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος με τους δημοτικούς άρχοντες  να βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Η επιχείρηση RED BULL της Οικογένειας  Σκρέκα

Τέλος να σημειωθεί ότι η οικογένεια Σκρέκα διαχειρίζεται το προϊόν RED BULL μέσω εταιρείας, όπου τα ηνία της επιχείρησης έχει αναλάβει ο γαμπρός της οικογένειας, όπως επιβεβαιώθηκε στο περιθώριο των συζητήσεων στη χθεσινή τελετή. Πρόκειται για μεσαία εταιρεία που παρουσίασε κύκλο εργασιών 7,5 εκατ. ευρώ το 2022. Η εταιρεία  είχε ως επιστροφή ΦΠΑ 2.042.616,8 ευρώ για τα έτη 2019 -2020 2021. Τα  μικτά  αποτελέσματα της εταιρείας ήταν στα 571.914 ευρώ αυξημένα κατά 19,93% σε σχέση με το 2021. Η εταιρεία πλήρωσε φόρο εισοδήματος 130.000 ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας ολοκλήρωσε την καταβολή μερίσματος για τη χρήση του 2018 άνω του 1 εκατ. ευρώ.

 Νίκος  Θεοδωρόπουλος