Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εννέα  στους δέκα  φορολογούμενους με χρέη  στην εφορία δεν μπορούν  να ενταχθούν σε νέες ρυθμίσεις εξαιτίας  του «κακού» παρελθόντος.

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν ότι  τα κριτήρια ένταξης  νέας ρύθμισης οφειλών  αφήνει χιλιάδες εκτός ρύθμισης  αφού μόλις 13.900, σε σύνολο 200.000 που είναι οι δυνητικά δικαιούχοι, έχουν υποβάλει αίτηση.
Ειδικότερα  η αναβίωση των 36-72 δόσεων  για χρέη που γεννήθηκαν στην πανδημία  και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι 8.700 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση και ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις, με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 132 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Μικρή   ήταν  η συμμετοχή  των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσόν που έχει ρυθμιστεί να κινείται οριακά πάνω από τα 133 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.

Όμως οι προθεσμίες αφορούν τους νέους οφειλέτες  ενώ οι παλιοί  με  ρυθμίσεις  που δεν έπιασαν τόπο  μπήκαν  στη μαύρη  λίστα της  εφορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής  «έφαγαν πόρτα»  από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί με βασικότερη αυτήν που προβλέπει τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021, ακόμη και αν αυτή είναι της τάξης του ενός ευρώ.
Ο όρος αυτός λειτουργεί ως «κόφτης» πολλών οφειλετών αποκλείοντάς τους από τη νέα ρύθμιση. Ωστόσο υπάρχει και δεύτερος περιορισμός που αποκλείει την πρόσβαση σε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις από προηγούμενες ρυθμίσεις την 1η Νοεμβρίου 2021.Την ίδια ώρα παρουσιάζονται δυσκολίες και στην αναβίωση των 100-120 δόσεων λόγω της υποχρεωτικής καταβολής των δύο δόσεων που τελούν ως προϋπόθεση για να «επιβιβαστεί» καποιος στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πέρα από τις εντάσεις και τα επικριτικά σχόλια από την Κομισιόν, στόχος είναι να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Συγχρόνως ασκούνται πιέσεις για κάτι καλύτερο από τους φορείς τις αγοράς καθώς χιλιάδες μικρομεσαίοι δεν έχουν «πού να στρίψουν» από το βάρος των οφειλών, ενώ από το καλοκαίρι θα αρχίσουν να τρέχουν οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις.
«Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, διακυβεύοντας το μέλλον και τη λειτουργία της επιχείρησης», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αποτέλεσμα «να υπάρξουν συνέπειες για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία γενικότερα οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».

Νίκος Θεοδωρόπουλος