Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποδαρικό με χαμηλή τιμή ανά Mwh κάνει ο Ιούνιος. Στα 76,43 ευρώ τιμολόγησε την αξία της Mwh το Χρηματιστήριο Ενέργειας την κατανάλωση ενέργειας για την Τετάρτη 1 Ιουνίου. Χθες η τιμή του TTF έκλεισε στα 25,65 ευρώ ανά MWh η οποία είναι η χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2021. Η αποκλιμάκωση της τιμής του TTF η μείωση της ζήτησης σε ενεργεία από τα νοικοκυριά πιέζει σταδιακά ανά μήνα την τελική τιμή της KWh.

Οι προμηθευτές προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες με τα τιμολόγια του Ιουνίου να δίνουν  τιμές ανά KWh  70% πιο χαμηλά σε σχέση με το 2022.

Την ίδια στιγμή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως βασικός  πυλώνας  στον τομέα ενέργειας έδωσε  στη δημοσιότητα τις επιδόσεις της.

Πιο  συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο πρώτο τρίμηνο  του 2023 η ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 11,9%  ως αποτέλεσμα των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αλλά και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ λόγω αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα και τις αυξημένες εισαγωγές, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.

Στον τομέα της προμήθειας, παρά τη μειωμένη ζήτηση, η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της (7,53% για το διασυνδεδεμένο σύστημα τον Μάρτιο) με αποτέλεσμα μια οριακή μόνο μείωση στους όγκους πωλήσεων.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από ΑΠΕ αυξήθηκε σε 1.141 MW μέχρι τα μέσα Μαΐου, συμπεριλαμβάνοντας πλέον 245 MW από τα νέα αιολικά πάρκα που έχουν ήδη ανεγερθεί στην Εύβοια (74% του συνόλου του έργου), έναντι  συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 906 MW στο τέλος του 2022 (περιλάμβαναν 10 MW από τα νέα έργα). Ακόμα προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κυρίως φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή. Ως αποτέλεσμα η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι ανεμογεννήτριες δούλευαν λιγότερο

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες έναντι μιας πολύ ισχυρής περιόδου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης του συνολικού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 32,5% έναντι 36,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, γεγονός που είχε ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής. Οι αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες που παρατηρήθηκαν (έναντι των πολύ ενισχυμένων κατά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους) είναι συμβατές με τη στοχαστικότατα που διέπει την παραγωγή από αιολικά πάρκα και λαμβάνεται υπόψιν σε κάθε μοντέλο πρόβλεψης, χωρίς να επηρεάζει τη μακροχρόνια απόδοση των έργων.

Τέλος να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα του Ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε 819,7 εκατ. ευρώ  έναντι  634,0 εκατ  ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κυρίως λόγω αυξημένων εσόδων στην κατασκευή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος