Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων δραστηριοποιείται η Movandi, με έδρα την Καλιφόρνια, εταιρεία που είναι η νεότερη επένδυση του επενδυτικού ταμείου Φαιστός, το οποίο διαχειρίζεται η 5G Ventures.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή του Φαιστός στο νέο γύρο χρηματοδότησης, η Movandi προχώρησε στη σύσταση της Movandi Greece, με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η εξέλιξη του εγχειρήματος εξαρτάται από τη εξασφάλιση των αναγκαίων «ταλέντων» για να πλαισιώσουν τη θυγατρική της αμερικάνικης εταιρείας.

Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε από στελέχη με πολυετή εμπειρία στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και με θητεία σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η Broadcom, η Cisco, η Qualcomm και η Samsung, ενώ διατηρεί συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Qualcomm, η AMD και η Intel, ενώ λύσεις της χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των δικτύων από παρόχους (Telstra, SK Telecom και Rakuten).

Ειδικότερα, η Movandi έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μικροεπεξεργαστές, software και συστήματα που συμπληρώνουν την κλασική macro δομή της ασύρματης κάλυψης, επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών κατά περίπου 50%  χρησιμοποιώντας τεχνικές beαmsteering/beamforming και ΑΙ.

Οι repeaters και τα outdoor/indoor units που ενσωματώνουν την καινοτόμα τεχνολογία της Movandi χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κάλυψης και του διαθέσιμου bandwidth σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους με μεγάλο αριθμό χρηστών (όπως κτίρια γραφείων, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα), σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου λειτουργούν 5G ιδιωτικά δίκτυα, καθώς και σε δημόσιους χώρους για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Επίσης οι λύσεις της εταιρείας καλύπτουν και τον ιδιαίτερα υποσχόμενο τομέα της gigabit Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (FWA – Fixed Wireless Access).

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν υπό πραγματικές συνθήκες και εν κινήσει στο δίκτυο της Verizon, καταγράφηκε μέγιστη ταχύτητα 2,7 Gbps μέσω των repeaters της Movandi.

Πρόκειται για την 6η εταιρεία στην οποία επενδύει το Φαιστός που στοχεύει στο οικοσύστημα του 5G.

Υπενθυμίζεται ότι το Φαιστός ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022 με υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν κυρίως από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες του 5G και έχει μπροστά του περί τα πέντε χρόνια για να διαθέσει το κεφάλαιο που έχει συγκεντρώσει. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι επενδύσεις του να ολοκληρωθούν νωρίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι για κάποιες από τις εταιρείες που θα πάνε καλά θα υπάρξει και δεύτερος γύρος χρηματοδότησης.

Μέχρι στιγμής εκτός από την προαναφερόμενη εταιρεία έχει επενδύσει στην επίσης αμερικάνικη εταιρεία EdgeQ Inc, η οποία έχει υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα (System–on–a–chip – SoC) τεχνολογίας O-RAN, πλήρως προγραμματιζόμενου μέσω λογισμικού, το οποίο αντικαθιστά τον συμβατικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα για να υποστηρίζει τη λειτουργία ενός 5G σταθμού βάσης.

Προηγήθηκαν οι επενδύσεις στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του Φαιστός έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post και στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων. Στη τελευταία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κεφαλαιοποίησης διεθνώς.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Φαιστός συμπληρώνουν η SafeSize η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών (hardware & software) που αφορούν στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων και η Pandas.io η οποία έχει αναπτύξει  τέσσερις διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώληση ενός μεταχειρισμένου smartphone.

Υπενθυμίζεται ότι στο Φαιστός έχουν επενδύσει επίσης ο Όμιλος ΟΤΕ – Deutsche Telekom, το Latsco family office της Μαριάννας Λάτση και το family office του   Δημήτρη Δασκαλόπουλου.