Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά ένα μήνα παρατάθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με το υπουργείο  Οικονομικών να προσδιορίζει ως καταληκτική ημερομηνία την  Δευτέρα 31 Ιουλίου. Η  αρχική ημερομηνία ήταν η 30 Ιουνίου αλλά η μικρή συμμετοχή των φορολογουμένων υποχρέωσε τη πολιτική ηγεσία να παρατείνει για ένα μήνα το χρόνο των δηλώσεων λόγω και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων σε διάστημα ενός μηνός.

Μέχρι χθες μόλις ο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους έβαλε στη οθόνη  του υπολογιστή του την εφαρμογή της ΑΑΔΕ για να ολοκληρώσει την υποβολή της δήλωσης.

Να σημειωθεί ότι αυτοί που βιάζονται για την υποβολή είναι όσοι θεωρούν ότι έχουν  επιστροφή  φόρου που την  καθιστά  πιο ελκυστική την όλη διαδικασία.

Από την αρχή της υποβολής των δηλώσεων  έχουν επιστραφεί 39,8 εκατ. ευρώ.

Την  επόμενη χρονιά του COVID 19  οι συμψηφισμοί έφθασαν τα 400 εκατ. ευρώ εκ των  οποίων τα περισσότερα  χρήματα  επέστρεψαν στις τσέπες  των φορολογουμένων.

Φέτος σε ομαλές συνθήκες  εκτιμάται ότι οι επιστροφές φόρου θα ξεπεράσουν  τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομιών  ο φορολογούμενος που υπολογίζει επιστροφή φόρου σε δύο μέρες από την υποβολή της δήλωσης  θα έχει την επιστροφή  στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Μόλις το 25% των  φορολογικών  δηλώσεων  ή  το 1,6 εκατομμύρια  από τα συνολικά 6,4 εκατομμύρια που αναμένονται φέτος έχουν ήδη υποβληθεί, πιάνοντας πλέον ρυθμούς της τάξεως και των 100.000 δηλώσεων ημερησίως.

Οι ρυθμοί υποβολής εφέτος είναι τουλάχιστον 10% υψηλότεροι από πέρυσι,  χάρη στην άμεση  επιστροφή  χρημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της ΑΑΔΕ ο  ένας στους πέντε φορολογούμενους από όσους την έκαναν μέχρι 17 Μαΐου, δικαιούται  επιστροφή  φόρου πάνω από 315.000 από τα 1,6 εκατ. δηλώσεις περίπου 250.000 φορολογούμενοι έχουν  επιστροφή φόρου 380 ευρώ κατά μέσο όρο για πρώτη φορά στα χρονικά, οι 1 στους 2 δικαιούχους επιστροφής φόρου (55,6%) έχουν εισπράξει ήδη την επιστροφή φόρου που δικαιούνται από την ΑΑΔΕ –αντί πολύ μηνων καθυστερήσεων και αναμονών άμεσες πληρωμές επιστροφών γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα πλέον, με τελευταία την περασμένη Παρασκευή 19 Μαΐου, ύψους 11,1 εκατ. ευρώ σε 54.677 δικαιούχους.

Εισέπραξαν από 203 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας και αναμένεται και νέα πληρωμή μέσα στην εβδομάδα.

Το  υπουργείο  Οικονομικών με την ΑΑΔΕ να έχει εναρμονιστούν  στους νέους  ηθικούς κώδικες που λένε ότι οι φορολογούμενοι που δικαιούται επιστροφή φόρου θα την λάβουν άμεσα  και γρήγορα  χωρίς καθυστερήσεις.

Πάντως οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέχουν από τη διαδικασία . Μόλις  οι 190.000 έχουν υποβάλει το Ε3 σε σύνολο 1,6 εκατομμύριο  Η κατηγορία  αυτή έχει  να περιμένει επιστροφές φόρου διότι έχουν  έξοδα  και έσοδα.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος