Πηγή Εικόνας: piqsels.com

Ορισμένα εντυπωσιακά «Βατερλώ» γαλάζιων υποψηφίων

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε χθες εντυπωσιακά τη νίκη στις εκλογές, πετυχαίνοντας ένα ιστορικό αποτέλεσμα, αλλά ορισμένοι από τους ισχυρούς βουλευτές (και υπουργούς) της προηγούμενης τετραετίας δεν εκλέγονται με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα.

Η περίπτωση του Γιάννη Τραγάκη, ενός από τους παλιότερους (από το 1977 που εκλέχθηκε για πρώτη φορά) βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι αξιοσημείωτη, καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρειά του, τη Β Πειραιώς. Αλλά το αποτέλεσμα αυτό είναι εξηγήσιμο μας λένε καθώς στην περιφέρεια προτάχθηκε, φαίνεται, το αίτημα της ανανέωσης και ο ίδιος, μεγάλος ηλικιακά, δεν έκανε τον αγώνα άλλων εκλογών – ενώ είχε αφήσει να διαφανεί ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσει. Παρά την καλή του επίδοση, οι πολίτες τον άφησαν εκτός αυτή τη φορά.

Ένα από τα πιο εκκωφαντικά «Βατερλώ» είναι αυτό του Γιώργου Αμυρά στα Ιωάννινα. Και αυτό γιατί αφενός είχε το «όπλο» του ενεργεία (υφ)υπουργού, στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφετέρου διότι από τη γαλάζια κούρσα αποχώρησε ο παραδοσιακά εκλεγόμενος Σταύρος Καλογιάννης και η Νέα Δημοκρατία αύξησε τις ψήφους της! Ωστόσο, παρά το ότι οι αντίπαλοι» του Γιώργου Αμυρά, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η βουλευτής Μαρία Κεφαλά αύξησαν εντυπωσιακά τους σταυρούς που έλαβαν, ο Γιώργος Αμυράς παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα και με τη μείωση των εδρών της ΝΔ παρέμεινε εκτός βουλής. Παρά την προβολή – που, σημειωτέον, χρησιμοποίησε πέραν περιγραφής τον μηχανισμό του ΥΠΕΝ….

Ο δεύτερος εντυπωσιακός αποκλεισμός, ο οποίος οφείλεται αποκλειστικά στις λιγότερες έδρες της ΝΔ με την απλή αναλογική, είναι αυτός του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και υφυπουργού επικρατείας Γιάννη Οικονόμου στη Φθιώτιδα, όπου εκλέγεται μόνο ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Από 4 έδρες η ΝΔ το 2019, χθες κατέλαβε μόλις 1 – αυτό βέβαια θα αλλάξει με την ενισχυμένη αναλογική. Εδώ αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η ΝΔ έμεινε περίπου στις ίδιες ψήφους και ο Χρήστος Σταϊκούρας έχασε (αρκετούς) σταυρούς, ο Γιάννης Οικονόμου αύξησε τις ψήφους του από τις 15 στις 20 χιλιάδες περίπου – αλλά έμεινε εκτός…

Στα εντυπωσιακά επίσης αποτελέσματα – αποκλεισμούς νυν βουλευτών, πρέπει να εντάξουμε τους δύο βουλευτές της ΝΔ που έχασαν χθες στον Β3 Νότιο Τομέα και προέρχονται από τη δημοσιογραφία: τον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Γρηγόρη Ψαριανό. Δεδομένου ότι η ΝΔ πήγε περίφημα στην Αττική και στον Νότιο Τομέα, η απόρριψη των δύο νυν βουλευτών φαίνεται να οφείλεται αποκλειστικά στο αίτημα ανανέωσης και στην προτίμηση των ψηφοφόρων σε άλλες επιλογές – μάλλον δεν έπεισαν για τη δουλειά τους τα τέσσερα αυτά χρόνια.

Τρεις ακόμη αποκλεισμοί με διαφορετικά πρόσημα (και εξηγήσεις) είναι αυτή της Νόνης Δούνια και του Νίκου Μανωλάκου στην Α Πειραιά – αν και έλαβαν περίπου τις ίδιες ψήφους και κατάταξη, η ΝΔ έχασε έδρες. Αλλά και του Σπήλιου Λιβανού στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι λίγο πρώιμο να τις εξηγήσουμε, καθώς λαμβάνουμε αντικρουόμενες πληροφορίες και εκτιμήσεις – θα επανέλθουμε…

Κάποιοι ωστόσο από όλους τους ανωτέρω δικαίως αναμένουν να εκλεγούν με το νέο εκλογικό σύστημα και τις νέες κάλπες που θα στηθούν σε έναν μήνα.