Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 17% «τρέχει» η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της στα 550 εκατ. ευρώ (μέχρι το 2027).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφορικής, Γιάννης Λουμάκης, παρουσίασε χθες στον Τύπο τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού της σχεδίου μέχρι το 2026. Περιλαμβάνουν την επένδυση σε ψηφιακές λύσεις στις οριζόντιες περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Managed Services και Customer Experience.

Η Uni Systems εξετάζει επίσης την οργανική της ανάπτυξη με την εξαγορά άλλων εταιρειών (κυρίως εξωστρεφών) εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες ευκαιρίες και επιπλέον στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση της στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών οργανισμών, στις αγορές του χρηματοοικονομικού τομέα της Ν.Α. Ευρώπης ενώ εστιάζει στα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. (Ταμείο Ανάκαμψης).

Αναφορικά με το τελευταίο ο κ. Λουμάκης και τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας, απαντώντας σε ερωτήματα, αναφέρθηκαν γενικότερα στην υλοποίηση των έργων ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) για την ψηφιοποίηση του δημοσίου και ειδικότερα σε όσα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ).

Όπως σημειώθηκε υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ανάθεση των έργων με τις εταιρείες να έχουν πλέον μη επαρκή χρόνο για την υλοποίησή τους. Υπενθυμίζεται ότι τα έργα του ΤΑ θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.

Την κατάσταση, πρόσθεσαν, δυσκολεύει περαιτέρω η έλλειψη στελεχών πληροφορικής (γενικότερο φαινόμενο και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη) καθώς και οι ελλιπείς προδιαγραφές που δίνονται για τα έργα με αποτέλεσμα η ωρίμανσή τους να γίνεται εντός του χρόνου της υλοποίησης.

Ο κ. Λουμάκης σημείωσε σχετικά πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. «Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ», είπε, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο τα έργα του δημοσίου.

Υπάρχει ζήτηση για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και από τον ιδιωτικό τομέα με την εκτίμηση να είναι πως η αγορά της πληροφορικής φέτος στη χώρα θα αναπτυχθεί 10%.

Μιλώντας για το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην πληροφορική, είπε ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Uni Systems και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες προσέλκυσης και διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού που έχει αναλάβει η εταιρεία η οποία σήμερα απασχολεί 1300 εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η δημιουργία τεχνολογικού hub σε τρίτη χώρα (π.χ.   Αίγυπτο, Βιετνάμ) ώστε η εταιρεία να μπορεί να αντλεί το αναγκαίο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία της και την υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνει.

Η Uni Systems έχει θυγατρικές σε 5 χώρες και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 στην Ευρώπη με το προσωπικό της να προέρχεται από 40 διαφορετικές εθνότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems αναφέρθηκε και στον τομέα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της εταιρείας με ευθύνη την υλοποίηση έργων ερευνητικών προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ε.Ε. ο οποίος είχε έσοδα 2,4 εκατ. ευρώ το 2022, με ετήσια ανάπτυξη 23%. Μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας δημιουργήθηκε το Pleiades IoT Innovation Cluster, που μετατράπηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και το iQnovus, το Κέντρο Καινοτομίας του Ομίλου Quest.

Στην ενημέρωση του Τύπου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας, η αντιπρόεδρος Ευτυχία Κουτσουρέλη και ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Γεωργαντζής.

Ο κ. Φέσσας σχολιάζοντας την τρέχουσα συγκυρία για τον τομέα της πληροφορικής σημείωσε ότι διανύουμε περίοδο έντονης ανάπτυξης, με εξασφαλισμένα τα αναγκαία κεφάλαια, ωστόσο, υπογράμμισε και αυτός το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης στελεχών.