Το 5% του τζίρου  άγγιξαν οι πωλήσεις του καλαθιού του νοικοκυριού για την αλυσίδα My Market από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΡΟ  κ. Αριστοτέλης  Παντελιάδης αποκάλυψε, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ότι η πολιτική του Άδωνι Γεωργιάδη να διαφημίζει το πιο  φθηνό καλάθι, ανά εβδομάδα  συνέβαλε στον ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας τις αλυσίδες να φτιάξουν  το δικό τους καλάθι το οποίο να είναι πιο φθηνό σε σχέση με τις άλλες αλυσίδες, το οποίο επιτεύχθηκε με την προσθήκη προϊόντων PL (private label). Για  το κ. Παντελιάδη ήταν μια προωθητική ενέργεια που σταδιακά έχασε το ενδιαφέρον  των καταναλωτών. Αύξησε τον ανταγωνισμό και πίεσε τα περιθώρια κέρδους.

Ωστόσο έβγαλε μία νότα αισιοδοξίας από το γεγονός ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει ημερομηνία λήξης όπως και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο  κέρδους.

Πάντως ο κ. Παντελιάδης έδειξε προτίμηση στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, διαβεβαιώνοντας ότι η όποια μείωση αποφασιστεί στο μέλλον θα περάσει άμεσα στην  αγορά λόγω του ανταγωνισμού όμως αναγνώρισε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κόστος  για   τα δημόσια έσοδα.

Ο όμιλος METRO σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5,6% τη χρονιά  που πέρασε και διαμορφώθηκε στα 1,58 δισ  ευρώ από 1,51 δις ευρώ το 2021.

Φέτος αναμένει αύξηση  του τζίρου λόγω του ανατιμήσεων και τα προ φόρων κέρδη να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ από 28,3 που ήταν το 2022.

Οι κρατικές επιδοτήσεις της ενέργειας ανήλθαν στα 16,5 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα  το κόστος του Ομίλου  να διαμορφωθεί στα 28,2 εκατ. ευρώ μετά τις επιδοτήσεις  ενώ χωρίς  τις επιδοτήσεις θα ήταν στα 44,7 εκατ. ευρώ.

Το 2020 το ενεργειακό κόστος ήταν στα 11 εκατ. ευρώ, το 2021 στα 19,3 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών είπε ότι φθάνουν προϊόντα με υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι αλλά κινούνται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η αποκλιμάκωση των τιμών  έχει επηρεάσει  ήδη τα χαρτικά, τα προϊόντα με αγελαδινό γάλα και τα σπορέλαια στα οποία υπάρχει σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι. Εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις  μειώνονται τους επόμενους μήνες  και στο τελευταίο τρίμηνο  ο πληθωρισμός θα έχει χαμηλώσει αισθητά.

Ο όμιλος METRO έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο  Ανάκαμψης με  επιτόκιο στο 1% συν την προμήθεια των τραπεζών, το οποίο όμως είναι φθηνότερο  κατά 3  ποσοστιαίες  μονάδες ενώ το οικονομικό όφελος  ξεπερνά  τις 300.000 ευρώ το χρόνο για το Όμιλο  για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο Όμιλος ΜΕΤΡΟ  φέτος θα υλοποιήσει  επενδύσεις  ύψους 50 εκατ.   ευρώ.