Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει ως κίνητρο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% με την προοπτική οι πολίτες να ασφαλίσουν το σπίτι τους από φυσικές καταστροφές.

Το μέτρο  Μητσοτάκη αρχικά φέρνει στο  προσκήνιο  της ασφαλιστικής  κάλυψης η οποία  δεν είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων. Στα δύσκολα  κοιτούν  προς  το κράτος για βοήθεια.  Το αντάλλαγμα της ασφάλισης είναι η μείωση  του ΕΝΦΙΑ  κατά  10% όσοι  κάνουν ασφάλεια κατοικίας  από φυσικές καταστροφές.

Στην πράξη  αυτό σημαίνει ότι για ένα σπίτι 100 m² το κόστος της ασφάλισης της μπορεί να φτάσει από 155 έως 200  ευρώ  το χρόνο , ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ (για το σπίτι ή για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας όταν αποσαφηνιστεί), ανάλογα την περιοχή μπορεί να ξεκινάει από 20  και να φτάνει τα 100 ευρώ ή και πολύ υψηλότερα, ανάλογα με το σπίτι και την περιοχή.

Η ουσία του μέτρου όμως είναι ότι δίδεται ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν το σπίτι τους απέναντι σε πυρκαγιές σεισμούς και πλημμύρες κάτι που σήμερα λίγοι  το έχουν  αποφασίσει.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

Με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημίες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές και συνυπολογίζοντας το ότι η κλιματική αλλαγή θα «χτυπάει» συνεχώς τα επόμενα έτη η Ν.Δ εξαγγέλλει την παροχή κινήτρων για όσους ασφαλίσουν, τα σπίτια τους.

Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένες, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 17%. Και αυτό το ποσοστό προέρχεται κυρίως από τα στεγαστικά δάνεια, εξαιτίας της υποχρέωσης για ασφαλιστική κάλυψη του ακινήτου.

Μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν

περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια..

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών.