ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις θετικές προοπτικές όλων των κλάδων δραστηριοποίησης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην πειθαρχημένη διαχείριση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στα ισχυρά θεμελιώδη, αλλά και στην προστιθέμενη αξία των έργων που υλοποιεί ο Όμιλος αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας σε αναλυτές με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια επιστροφής αξίας στους μετόχους τα προσεχή χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομικής θέσης και της σημαντικά ενισχυμένης λειτουργικής επίδοσης του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση χρηματική διανομή (επιστροφή κεφαλαίου) 0,20 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό) έναντι 0,12 ευρώ ανά μετοχή που καταβλήθηκε για το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν συμπεριληφθούν και οι πραγματοποιθείσες επαναγορές μετοχών από την αρχή του έτους, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους μετόχους σαν αποτέλεσμα της χρήσης του 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ έναντι συνολικού ποσού 22 εκατ. ευρώ που διατέθηκε για τη χρήση του 2021.

Συνολικά σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων, η κυκλοφορία έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα και οι προοπτικές προδιαγράφονται θετικές. Για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό ουσιαστικές κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται εντός του έτους, ενώ εντατικά προχωρά το έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή όπου η πρόοδος των έργων βρίσκεται στο 60%.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, επεσήμανε ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να αξιοποιεί ευκαιρίες στον κλάδο των παραχωρήσεων προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή στους επερχόμενους διαγωνισμούς για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και την Αττική Οδό.

Ερωτηθείς ο κ. Περιστέρης για το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επεσήμανε πως η εταιρεία όντως γίνεται αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων, τονίζοντας όμως πως μόλις υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, θα γίνει απευθείας επίσημη ενημέρωση του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας.

Τέλος, η Διοίκηση ανέφερε πως το συνολικό capex για την περίοδο 2023-2024 διαμορφώνεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. να αφορούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,5 δισ. ευρώ αφορούν στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού) και το 1 δισ. στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.