1) Θ. Τερζόπουλος , 2) Θ. Μόσχος, 3) Ν. Καραμούζης
1) Θ. Τερζόπουλος , 2) Θ. Μόσχος, 3) Ν. Καραμούζης

Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, στο παραθαλάσσιο, πέντε αστέρων Ξενοδοχειακό συγκρότημα Patmos Aktis Suites & Spa, στο νησί της Πάτμου, από το επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC).

Το SMERemediumCap (SMERC) εξαγόρασε τον Μάιο του 2022 το Ξενοδοχειακό συγκρότημα Patmos Aktis Suites & Spa και έχει ήδη προχωρήσει η σημαντική ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του. Θεωρείται ως ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία των Δωδεκανήσων και πλέον ανταποκρίνεται στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, εξυπηρέτησης, ποιότητας, βιωσιμότητας και αειφορίας. Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνθετο επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, καθώς και το επενδυτικό πλάνο επέκτασης σε όμορο, ιδιόκτητο οικόπεδο, που βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το ξενοδοχείο έχει αναπτύξει ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και σεβόμενο το φυσικό τοπίο, σε έναν παγκοσμίου εμβέλειας προορισμό όπως η Πάτμος. Υπενθυμίζεται πως στο νησί, εκτός από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, βρίσκεται και ο οικισμός της Χώρας που είναι χαρακτηρισμένος από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων 56 σουιτών του παραθαλάσσιου συγκροτήματος με την κατασκευή 34 επιπλέον σουιτών με θέα τη θάλασσα, σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία 3SK Stylianidis και Patricia Anastasiadis.

Το επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αναμένεται η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρώτη φάση της επένδυσης που αφορά στην ανακαίνιση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος ολοκληρώνεται το 2023, ενώ η συνολική επένδυση, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του ξενοδοχείου, θα προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Πάτμο.

Παράλληλα, η διοίκηση του επενδυτικού Ταμείου SMERC, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνία συνεργασίας franchising με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας. Στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η εξωστρέφεια της Πάτμου και του ξενοδοχείου, με την προσέλκυση υψηλότατου επιπέδου ξένων επισκεπτών. Ταυτόχρονα, μέσω μίας τέτοιας συνεργασίας θα αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

Το ξενοδοχείο απασχολεί σήμερα έμπειρο προσωπικό 85 ατόμων. Όταν ολοκληρωθεί η επένδυση θα απασχολεί περισσότερους από 110 εργαζόμενους, διπλασιάζοντάς τους σε σχέση με το 2019, ενώ αναμένεται να παράγει ακόμα περισσότερες δευτερογενείς ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας.

«Η επένδυσή μας στο Patmos Aktis Suites & Spa αποτελεί παράδειγμα εξυγίανσης ξενοδοχειακής μονάδας που προσθέτει αξία, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην Πάτμο και την ελληνική οικονομία, καθώς και δείγμα γραφής ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και Φιλοξενίας υψηλού επιπέδου. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουριστικό κλάδο, οι προοπτικές του οποίου διαφαίνονται ιδιαίτερα θετικές για το 2023»

αναφέρει ο επικεφαλής του SMERemediumCap κ. Νίκος Καραμούζης. «Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που πρόσφατα το επενδυτικό μας Ταμείο, σε κοινοπραξία με

τις Latonia Enterprises και Brown Hotels, επέλεξε να διευρύνει την έκθεσή του στον ξενοδοχειακό κλάδο της φιλοξενίας, αποκτώντας χαρτοφυλάκιο δανείων 72 ξενοδοχειακών μονάδων, νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ, γνωστό ως Project Tethys από την Intrum», εξηγεί ο Ν. Καραμούζης.