Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας νέος και ισχυρός «παίχτης» ενίσχυσης των εσόδων του ΕΝΦΙΑ θα εμφανιστεί φέτος  στα κρατικά έσοδα αφού για πρώτη φορά το «ΕΛΛΗΝΙΚΌ Α.Ε» θα πληρώσει φόρο για κατοχής  γης ως οικόπεδα.

Η μεταβίβαση  μετοχών της Ελληνικό ΑΕ έγινε τον Ιούνιο  του 2021  αλλά οι αντικειμενικές  αξίες προσδιορίστηκαν στα μέσα του 2002. Ο ΕΝΦΙΑ  τυπώνεται  από τα  τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου και ταχυδρομείται  στους υπόχρεους, οπότε ούτε το 2021 ούτε το 2022 η Ελληνικό ΑΕ είχε πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Και δεδομένων των πωλήσεων και προσυμφώνων που έχει ανακοινώσει η εταιρεία για τα (οικιστικά και μη) ακίνητα στο έργο του Ελληνικού, διαθέτει πλέον αρκετή ρευστότητα, ακόμη και αν δεν συνυπολογιστούν τα ομολογιακά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει.

Μαζί όμως με το Ελληνικό, ειδοποιήσεις  θα λάβουν τα φυσικά  και νομικά  πρόσωπα  όπως κάθε  χρόνο.

Συνολικά  7,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα λάβουν το ΕΝΦΙΑ  συνολικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ  ενώ από τον Μάιο ξεκινά η ανηφόρα της πληρωμής που θα είναι το πρώτο κρας – τεστ για τις ροές των εσόδων μέσα στην λαίλαπα των ανατιμήσεων και του μπαράζ των αυξήσεων στα επιτόκια δανεισμού.
Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα σηκώσει τα ίδια φορολογικά βάρη με πέρυσι καθώς οι ταχύτητες στα εκκαθαριστικά δεν αλλάζουν με αποτέλεσμα αν υπάρχουν ανάσες αυτές είναι μέσω των εκπτώσεων και των διορθώσεων στα στοιχεία των ακινήτων που μπορούν να κάνουν οι υπόχρεοι για να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό.
Συγκεκριμένα έως τις 12 Απριλίου υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν στην Εφορία οι μεταβολές στο περιουσιακό προφίλ για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2022 αγόρασαν, πούλησαν ή απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά η κληρονομιά ή άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Διορθώνοντας πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τα λάθη ή τις παραλείψεις στο Ε9 οι φορολογούμενοι μπορούν να πετύχουν μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90% ανάλογα με το είδος του λάθους ή των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων. Ωστόσο στο Ε9 έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν τα ημιτελή κτίσματα αλλά και για όσους αποκτούν την πλήρη κυριότητα των ακινήτων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει προσοχή από τους υπόχρεους.
Σε ότι αφορά την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αυτή θα γίνει σε δέκα δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2024. Τα νέα εκκαθαριστικά θα είναι τριών ταχυτήτων όπου στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 οπότε θα πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου με πέρυσι.
Στη δεύτερη βρίσκεται η μάζα που θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022 και είναι χιλιάδες οι υπόχρεοι αφού στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι:

  •  Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
  •  Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
  •  Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως το τέλος Μαρτίου 2023.
  •  Δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και την εμφάνισαν με την υποβολή της δήλωσης στους δήμους.

Υπάρχει και η τρίτη κατηγορία ιδιοκτητών που θα λάβει εκκαθαριστικό με μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα των ακραίων αυξήσεων τονίζουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ότι η επιτροπή θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς.