Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διαπραγμάτευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, (ολλανδική Reggeborgh και Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη) με την κυπριακή Wade Adams και την Adamas Group του Δημήτρη Κούτρα ολοκληρώθηκε χωρίς την υπογραφή συμφωνίας αγοραπωλησίας της Άκτωρ.

Μένει να διευθετηθούν ορισμένα νομικού τύπου ανοιχτά θέματα προκειμένου η Ελλάκτωρ να προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η αγοραπωλησία της Άκτωρ ναυαγεί εξαιτίας υπαναχώρησης της Wade Adams η οποία επικαλείται ζητήματα που άπτονται του ισολογισμού της εταιρείας. Ο κ. Κούτρας, έχοντας συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της θυγατρικής της Ελλάκτωρ κατά το διάστημα που ήταν επικεφαλής της, φέρεται να επιμένει αναζητώντας ακόμα και άλλον φορέα για να συνεργαστεί.

H Ελλάκτωρ στο μεταξύ δεν δέχεται να επιστρέψει την εγγυητική επιστολή των 5 εκατ. ευρώ που της έχουν προσκομίσει οι Wade Adams και Adamas Group, προκειμένου οι δύο πλευρές να εισέλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Αρνείται επικαλούμενη ότι παρείχε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν πριν την υπογραφή του προσυμφώνου και δεν έχει αλλάξει τίποτα τις μέρες που έχουν μεσολαβήσει.

Τα παραπάνω κινητοποιούν την κατασκευαστική αγορά η οποία πλέον θεωρεί δεδομένο ότι οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τη θυγατρική για τις κατασκευές.

Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον της αγοράς είναι μεγάλο. Αν η Άκτωρ εξαγοραστεί από μια από τις τέσσερις ανταγωνίστριες εταιρείες (ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ, Μυτιληναίος και Intrakat) θα διαφοροποιηθούν τα μερίδια και θα ανατραπούν οι υφιστάμενες ισορροπίες. Εφόσον η Άκτωρ περνούσε στην ιδιοκτησία των Wade Adams και Adamas Group οι ισορροπίες θα ανατρέπονταν και πάλι αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Όπως εκτιμάται σε ένα εύλογο διάστημα από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η μη ολοκλήρωση της εν λόγω συμφωνίας αγοραπωλησίας η Intrakat, η οποία δεν κρύβει το ενδιαφέρον της να μεγαλώσει μέσω εξαγοράς άλλης ή άλλων τεχνικών εταιρειών (το έχει διατυπώσει και κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου) θα υποβάλλει τη δική της πρόταση για την εξαγορά της Άκτωρ.

Δεν υπάρχει πληροφορία ότι ανάλογη ενέργεια θα κάνει και άλλη μεγάλη εγχώρια κατασκευαστική εταιρεία αν και τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά.