Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποδαρικό με πτώση των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών  θα κάνει  ο Φεβρουάριος.  Σήμερα Παρασκευή οι προμηθευτές θα προϊδεάσουν θετικά τα νοικοκυριά  και τις επιχειρήσεις αφού θα δώσουν νέες  χαμηλότερες  τιμές χρέωσης  ανα MWh,οι οποίες αναμένεται να είναι μειωμένες  από 200 έως 250 ευρώ.

Η προοπτική  αυτή θα ξεκλειδώσει προς  τα κάτω  την τιμή της KWh  των 0,15 λεπτών .

Το θετικό περιβάλλον αποκλιμάκωσης  των τιμολογίων ρεύματος επιβάλλεται από τη  πτώση της τιμής του φυσικού αερίου η οποία  από τα 350 ευρώ κινείται κάτω από τα 60 ευρώ ανά MWh. Χθες η τιμή του TTF υποχώρησε 5,19% στα 58,51 ευρώ ανά MWh η οποία παραμένει  σε αυτά τα επίπεδα για διάστημα άνω του 1 μηνός .

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μεγάλη «μπόρα» που έπεσε  πέρυσι  θα φέρει τη νηνεμία σταδιακά  στην αγορά του αερίου  ενώ θεωρούν  δύσκολο να δούμε τιμές  στα επίπεδα  των 10 ευρώ.

Η αποκλιμάκωση  των τιμών  οφείλεται  και στις  υψηλές  θερμοκρασίες  που επικρατούν στην Ευρώπη. Στο Νταβός της Ελβετίας η έλλειψη χιονιού  είναι ενδεικτικό  πόσο έχει αλλάξει το περιβάλλον. Οι ίδιοι θεωρούν  ότι οι τιμές πιθανότητα  να α σκαρφαλώσουν πιο ψηλά  την Άνοιξη  κοντά  στην περιοχή των 100 ευρώ όταν οι αποθήκες  της Ευρώπης θα είναι στο χαμηλότερο σημείο και  ο εφοδιασμός  με νέες ποσότητες είναι αναγκαίος για  τον επόμενο Χειμώνα.

Να  σημειωθεί ότι η χονδρεμπορική  τιμή  τον Δεκέμβριο έκλεισε στα 300 ευρώ. Οι 19 ημέρες  του Ιανουαρίου  έχουν  οδηγήσει τη μέση τιμή στα 194 ευρώ. Η πτώση  κατά 33% από το έναν μήνα στο άλλο προεξοφλεί  θετικά νέα  για τα νοικοκυριά  τον Φεβρουάριο.

Οι  εκτιμήσεις  των ειδικών λένε ότι η τιμή της KWh που θα πληρώνουν  τα νοικοκυριά  μετά  την επιδότηση θα προσεγγίζει τα 11 λεπτά . Πρόκειται για σχετικά  μικρή διαφορά αλλά βεβαιώνει  ότι η ενεργειακή κρίση «μαλακώνει».

Στο φουλ  της ενεργειακής κρίσης   η τιμή της KWh  έβγαινε στα 0,60  ευρώ και σήμερα   έχει υποχωρήσει μετά  τις επιδοτήσεις  στα 11 λεπτά.  Η ελάφρυνση θα φανεί και στον κρατικό προϋπολογισμό  διοτι  από τα 2 δισ ευρώ του περασμένου Αυγούστου διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 840 εκατ.  ευρώ.  Τον Φεβρουάριο αναμένεται να πέσει κάτω από τα 500 εκατ.  ευρώ διαμορφώνοντας  θετικό κλίμα  για την κυβέρνηση.