Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προχωρούν οι μελέτες για να θάβουμε υπόγεια διοξείδιο του άνθρακα…

Αποθήκη ρύπων «στήνει» η Ελλάδα που την καθιστούν, σύμφωνα με επιχειρηματικές πηγές, ως την πρώτη χώρα στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, η οποία υλοποιεί ένα τέτοιο εγχείρημα, πρωτόγνωρο για την εγχώρια αγορά και χρήσιμο για την ευρωπαϊκή αγορά που αναζητά λύσεις στο καυτό θέμα των ρύπων.

Το θέμα άνοιξε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών κ Θεόδωρος Σκυλακάκης, από την Καβάλα, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθεί  το πετρελαϊκό κοίτασμα του Πρίνου που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Energean, και θα εξελιχθεί σε αποθήκη  ρύπων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κεντρίζει το ενδιαφέρον και παρατηρητών της Βιομηχανίας που αναζητά  λύση εκτός των συνόρων της χώρας και επεκτείνεται από την Άπω Ανατολή έως την Κεντρική Ευρώπη.

Η αποθήκη CO2 μπορεί να καταστεί μαγνήτης για πολλές βιομηχανίες οι οποίες θεωρούνται «βαριές» με την έννοια ότι απαιτούν μεγάλα αποθέματα καύσης άνθρακα για τη λειτουργία τους. Τέτοιες βιομηχανίες είναι οι μεταλλουργίες, τα εργοστάσια λιπασμάτων, οικοδομικών υλικών, ενέργειας κ.ο.κ.

Σήμερα οι αέριοι ρύποι κοστίζουν 100 ευρώ ο τόνος και η τιμή τους μάλλον θα αυξηθεί στο μέλλον. Οι βιομηχανίες   καλούνται  να καταβάλλουν σήμερα  τίμημα ή να τους αποθηκεύσουν σε μια τέτοιου είδους «αποθήκη» και να μην καταβάλλουν το τίμημα.

Αποθήκες αέριων ρύπων στη χώρα μας δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ούτε στη Μεσόγειο Θάλασσα, ούτε και στην Ευρώπη. Επομένως οι βιομηχανίες είτε θα πληρώνουν την μεταφορά τους σε άλλα σημεία του πλανήτη, είτε θα καταβάλλουν το αντίτιμο των 100 ευρώ τον τόνο.

Η αποθήκη στον Πρίνο μπορεί να αποφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ειδικά στις επιχειρήσεις εκείνες που θα βρίσκονται σε κοντινή περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση η μεταφορά των ρύπων δεν θα γίνεται καν με μεταφορικά μέσα, αλλά μέσω αγωγών στο κοίτασμα.

Βεβαίως στην αποθήκη αυτή θα μπορούν ν’ αποθηκεύουν ρύπους και οι βιομηχανίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένο επίπεδο, εντός και εκτός επικράτειας. Αυτές θα μεταφέρουν τους ρύπους με πλοία που αρκεί να τους κοστίζει λιγότερο, από το να τους μεταφέρουν σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Η διαδικασία αυτή δεν ενέχει κανένα κίνδυνο, ή μάλλον ενέχει όλους εκείνους τους κινδύνους που ενέχει ένα αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η επένδυση έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά το ακριβές ύψος της δεν έχει προσδιοριστεί. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη θα ανέλθει σε ύψος μεταξύ 500 και 1 δις  ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν ανατεθεί οι μελέτες από την εταιρεία Energean στην αμερικανική εταιρεία Halliburton. H τελευταία θα εξετάσει την αξιοπιστία του κοιτάσματος και κυρίως τη σχέση κόστους/οφέλους για την διεξαγωγή ή όχι της επένδυσης.

Το όφελος εξαρτάται κυρίως από τους χρήστες και το πόσες βιομηχανίες θα θελήσουν να ενταχθούν στο σχήμα, είτε ως μέτοχοι, είτε ως πελάτες.

To κοίτασμα θεωρείται σε μέγεθος ικανοποιητικό για να καλύψει όλες τις εκπομπές αερίων της ελληνικής αγοράς για 10 χρόνια.

Με άλλα λόγια μπορεί να χωρέσει 100 εκατ. τόνους αερίων ρύπων, σημερινής αξίας 10 δισ. ευρώ.

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]