Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον …αέρα του νικητή προσέρχονται σήμερα οι εκπρόσωποι των τραπεζών στο 6 όρο  όροφο  του υπουργείου Οικονομιών στην οδός Νίκης -5-7 για νέα συνάντησης με τον  υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγμάτευση μαζί τους, για τη  διαμόρφωση πακέτου στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών από την άνοδο  των επιτοκίων.

Η πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο ότι δεν υπάρχει θέμα υπερ φορολόγησης των καθαρών κερδών τραπεζών αναθάρρησε τους τραπεζίτες.

Περίπου στις 2 το μεσημέρι οι καλοντυμένοι εκπρόσωποι των τραπεζών θα προσέλθουν προς συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα αγωνιά να πληροφορηθεί ποιο είναι  το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών από την αύξηση  των επιτοκίων.

Οι πληροφορίες σχετικά με το πακέτο δίνονται με το σταγονόμετρο από τους τραπεζίτες, οι οποίοι όπως πάντα τα θέλουν όλα και με εγγυήσεις διότι έχουν μετόχους και απολογούνται σε αυτούς.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως φαίνεται δεν θα δυσκολευτεί να τους πείσει για το καλύτερο διότι ο σκοπός και των δύο πλευρών είναι να μην αυξηθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Πρόκειται   για τη  βιτρίνα των τραπεζών η οποία αν «σπάσει» τα τζάμια θα …πέσουν μέσα στις τράπεζες.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  θα έρθει και το επιχείρημα της καθαρής  κερδοφορίας των τραπεζών που μετά από δύο χρόνια εμφανίστηκε στα βιβλία τους χάρη στις κρατικές παρεμβάσεις , οι οποίες συντέλεσαν στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών  τους.

Η καθαρή κερδοφορία των συστημικών τραπεζών ανήλθε στα 2,3 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι ζημιών ύψους 4 δις το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Επιπλέον οι τράπεζες διαχειρίζονται ένα πακτωλό κεφαλαίων ως καταθέσεις που ανέρχονται στα 185 δις ευρώ και προέρχονται από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι τραπεζίτες θα επιδιώξουν να προστατεύσουν την κερδοφορία τους περιορίζοντας  την ομπρέλα προστασίας των δανειοληπτών η οποία μετά βίας θα συμπεριλάβει 100.000  νοικοκυριά που θα χαρακτηριστούν ευάλωτα.

Η πρόθεση τους είναι να δώσουν ομπρέλα σε δάνεια συνολικής αξίας 12 δις ευρώ τα οποία θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και απέχουν ελάχιστα από την απορρύθμιση. Πρόκειται για το 10% του συνόλου των δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των επιτοκίων συμβάλει πρωτίστως στα καθαρά έσοδα  μιας τράπεζας που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες πρέπει να σωθούν μόνοι τους αν θέλουν  να κρατήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι δανειολήπτες μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα  που δεν λέει να κοπάσει  καλούνται να  ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια, στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού, στην αύξηση των επιτοκίων, όταν μάλιστα οι δικές τους καταθέσεις  λαμβάνουν μηδενικά επιτόκια.

Η εξίσωση για τους δανειολήπτες  θεωρείται ότι δεν έχει λύση.  Αν οι τραπεζίτες  …στυλώσουν τα πόδια τους προστατεύοντας  την κερδοφορία τους θα ανοίξει  ο χορός  των κόκκινων  δανείων τους επόμενους μήνες. .