Στην τράπεζα
Στην τράπεζα
Πηγή Εικόνας: Photo by rawpixel.com from Pexels

Σιγή ιχθύος τήρησαν οι τραπεζίτες μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό  Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η οποία διήρκησε περισσότερα από 90 λεπτά. Κατά τη έξοδο τους, τα στελέχη έδειξαν απροθυμία να δώσουν κάποιες απαντήσεις  στους δημοσιογράφους που περίμεναν τη λήξη της συνάντησης.

Τα …άδεια δημοσιογραφικά  δίχτυα οδήγησαν τους δημοσιογράφους  σε μία απέλπιδα προσπάθεια  στο τραπεζικό στέλεχος, που ήταν ο διευθύνων σύμβουλος  της Εθνικής κ Παύλος Μυλωνάς. Ανάλογη στάση κράτησε και ο κ Μυλωνας για να τεθεί ερώτηση -σχόλιο εσείς βγάζετε στο σφυρί σπίτι για 15.000 ευρώ, για να κάνει ένα νεύμα διαφωνίας ενώ ένας ακόμη  δημοσιογράφος  είπε η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την επιθετική της  στάση χωρίς να δοθεί απάντηση.

Στη συνέχεια παράγοντας του υπουργείου έδωσε χρόνο στους δημοσιογράφους και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, αλλά και πάλι τα δίχτυα δεν γέμισαν αρκετά αλλά  κατάλαβαν  του κανόνες  του παιχνιδιού.

Η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στις τράπεζες  καθώς τα «χειρότερα είναι μπροστά». «Κάνουμε ότι μπορούσαμε για τις τράπεζες, αλλά δεν  φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά η  ανώτερη πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα το υπουργείο θα περιμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος για τα όλα τα καυτά θέματα και κυρίως για την προοπτική εφαρμογής ενός τρίτου προγράμματος «γέφυρα» με επιδότηση επιτοκίου για τους συνεπείς δανειολήπτες, που θα αποτρέψει ένα νέο κύμα κόκκινων οφειλών.

Επισημαίνεται ότι η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν αυξήσει τις μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για περισσότερα από 480.000  νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.  επίσης η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ έχει “σπρώξει” τους νέους δανειολήπτες σε δανεισμό με σταθερό επιτόκιο που είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο. Σύμφωνα με άλλες πηγές βασικό θέμα ήταν η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τις χορηγήσεις, τις καταθέσεις και τις προμήθειες. Στη δίωρη συνάντηση με τους τραπεζίτες με τη συμμετοχή στελεχών από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συζητήθηκε και το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού με το υπουργείο Οικονομικών να επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες σε αυτό το μέτωπο.