Πολιτική λύση αναζητεί ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, στο μείζον θέμα των δανείων που χορηγήθηκαν σε ανυποψίαστους δανειολήπτες οι οποίοι εκ των υστέρων κατάλαβαν, ότι οι συμβάσεις εκταμίευσης ήταν σε ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Οι τράπεζες και κυρίως η EFG εργαλιοποίησε τις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων σε ευρώ αλλά πότε δεν δόθηκε σημασία στα ψιλά γράμματα που μετέβαλαν τις δόσεις του δανείου με βάση τη ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού φράγκου.

Οι δανειολήπτες το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.

Η συγκέντρωση των δανειοληπτών είχε την αμέριστη συμπαράσταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, οι οποίοι με τοποθετήσεις αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι Βουλευτές δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των δανειοληπτών.

Ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης εστίασε στο θέμα ιδιωτικού χρέους και στο δίλημμα «με τους δανειολήπτες ή με τις τράπεζες ;» και τόνισε την πάγια αντίθεση τους στις προσπάθειες «κορακιών» υπό την απειλή πλειστηριασμών να πάρουν τα σπίτια του κόσμου.

Οι δανειολήπτες που συμμετείχαν στη εκδήλωση αποκάλυψαν ότι τα δάνεια τους δεν θα αποπληρωθούν ποτέ διότι το αρχικό κεφάλαιο οφειλής αυξάνεται .

Το αρχικό ποσό των 100.000 ευρώ έχει εκτοξευθεί στις 150.000 ευρώ ενώ ο υπόχρεος του δανείου έχει πληρώσει περισσότερα από 50.000 ευρώ το διάστημα των τελευταίων 15 ετών.

Επαγγελματίας που πήρε έλαβε δάνειο 600.000 ευρώ και έχει καταβάλλει 450.000 ευρώ , το υπόλοιπο της οφειλής ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Οι δεκάδες δανειολήπτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν αντίστοιχες ιστορίες να διηγηθούν σημειώνοντας ότι απαιτούνται δύο ζωές για να αποπληρώσουμε το δάνειο, το οποίο ήταν σε ευρώ και ποτέ δεν έλαβαν ελβετικό φράγκο.

Πρόκειται για μία συναλλαγή που έγινε σε δεύτερο χρόνο, ο οποίος αποδείχθηκε καταστροφικός ενώ η τράπεζα που το χορήγησε δεν έδωσε με σαφήνεια να καταλάβει ο δανειολήπτης το ρίσκο που ανέλαβε και αποδέχθηκε τους όρους της σύμβασης.

Οι τράπεζες, βεβαια, υποστηρίζουν ότι οι δανειολήπτες ήταν ενήμεροι και ήταν επιλογή τους, καθώς την περίοδο της σύναψης της σύμβασης οι όροι ήταν ευνοϊκοί. Αλλά οι παρατηρήσεις για τα ψιλά γράμματα, παγίως, δεν σχολιάζονται από τα τραπεζικά ιδρύματα….

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι κατά το χρόνο σύναψης της πλειοψηφίας των συμβάσεων αυτών η ισοτιμία κυμαίνονταν περίπου στο 1/ 1,67. Σήμερα, η ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ είναι σχεδόν 1 προς 1, σε κάποιες περιπτώσεις και 1 προς 0,98. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δάνεια που ελήφθησαν έχουν αυξηθεί κατά περίπου 67% (τόσο η μηνιαία δόση όσο και το άληκτο κεφάλαιο). Δηλαδή, ένα δάνειο που το 2007 ήταν 100.000 ευρώ, σήμερα είναι πάλι 100.000 ευρώ (τουλάχιστον) παρά τις συνεχείς πληρωμές του οφειλέτη του.Οι συλλογικές αγωγές ακόμη δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως έχει συμβεί σε ευρωπαϊκές χώρες και μέλη της Ε.Ε