Θετικό το ισοζύγιο ενέργειας τον Ιούλιο για την Ελλάδα χάρη στις ΑΠΕ οι οποίες δίνουν ρεύμα στη Ευρωπαϊκή αγορά αλλά δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις εισαγωγές ενέργειας του μήνες που οι ΑΠΕ δεν μπορούν να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες σε ενέργεια ενώ η αποθήκευση θα είχε καταστήσει τη χώρα μας εξαγωγική χώρα στην ενέργεια. Από τις αρχές έως τις 18 Ιουλιου η Ελλάδα πούλησε 276.983 Mwh .

Οι εξαγωγές έφθασαν τις 460.914 Mwh ενώ οι εισαγωγές έφθασαν μόλις τις 276.903 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας σε καθημερινή βάση.

Τα έσοδα των παραγωγών ανήλθαν σε 146.109.738 ευρώ ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 87.803.611 ευρώ.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι ΑΠΕ μειώνουν την εξάρτηση της χώρας σε ενέργεια ενώ εάν είχε αντιμετωπιστεί το θέμα της αποθήκευσης, η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να ήταν εξαγωγική χώρα στην ενέργεια.

Τα στοιχεία του ΑΔΜΉΕ από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο το ισοζύγιο είναι αρνητικό ενώ στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα εισήγαγε 3941 Gwh ενώ εξήγαγε 1.396 Gwh με συνέπεια το ισοζύγιο να είναι αρνητικό με 2.625 Gwh.

Το ισοζύγιο είναι αρνητικό και μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο. Το κόστος εισαγωγής ενέργειας «άγγιξε» το 1 δισ ευρώ και η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 368.480.000 ευρώ με την Ελλάδα να πληρώνει για την αγορά ενέργειας περισσότερα από 600 εκατ ευρώ.

Η εξάρτηση της χώρας μας σε ενέργεια για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες ή για να μειώσει το κόστος. Να σημειωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουλίου η Ευρώπη θα έχει μάθει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της Ρωσίας για την τροφοδοσία μερ φυσικό αέριο. Την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου θα πρέπει οι προμηθευτές ενέργειας θα δώσουν στη δημοσιότητα τιμές ανά Mwh για τις καταναλώσεις του Αυγούστου . Ο Σύνδεσμος Προμηθευτών ενέργειας με επιστολή στην πολιτική ηγεσΊα του ΥΠΕΝ ζητούν την αναστολή του νέου τρόπου τιμολόγησης της Mwh.