Στην αγορά κατοικιών εισέρχεται η Prodea, μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κλάδου ΑΕΕΑΠ με το ενεργητικό της διαμορφώνοντας στα 2,5 δις ευρώ. Το δικό της στίγμα επιθυμεί να δώσει στην αγορά με καινοτομίες όπως και με ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.

Θα πρόκειται για διαμερίσματα από 85 έως 130 τετραγωνικών μέτρων που θα ξεφεύγουν από τη λογική της πολυκατοικίας δημιουργώντας στην πράξη μια νέα κουλτούρα στην αγορά της κατοικίας.

Το πακέτο που θα διαθέσει η Prodea για τον σκοπό αυτό ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Η αρχή γίνεται από το βόρεια προάστια με πέντε οικόπεδα, έπονται τα νότια προάστια με ένα οικόπεδο στην περιοχή του Ελληνικού και η ανέγερση πολυκατοικίας για φοιτητικές εστίες στην Κυψέλη.

Το σχέδιο προβλέπει την πώληση ακινήτων (Build to Sell) όπως και τη μίσθωση(Build to Rent).

Η διοίκηση της Prodea με τον Αριστοτέλη Καρυτινό ετοιμάζει προϋπολογισμό ύψους 60 εκατ. ευρώ και σε πρώτη φάση θα αφορά πέντε έργα.

Η επένδυση σε κατοικίες επιλέχθηκε διότι δεν υπάρχουν σύγχρονες κατοικίες που να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες και κυρίως το σημερινό απόθεμα σε ακίνητα δεν πληροί τους κανόνες της ενεργειακής μετάβασης.

Η παράδοση των ακινήτων θα γίνει από 18 έως 36 μήνες.

Σκοπός της Prodea για το χαρτοφυλάκιο BtS είναι η ανάπτυξη και πώληση του τελικού προϊόντος. Η PRODEA στο BtS χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει 4 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας άνω των 7.000 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ.. Βρίσκονται στις περιοχές: Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι.

Το χαρτοφυλάκιο οικιστικών ακινήτων προς μίσθωση περιλαμβάνει 5 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας της τάξης των 1.700 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας της τάξης των 5.500 τ.μ., καθώς και ένα πλήρως μισθωμένο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ., το οποίο διαθέτει 24 διαμερίσματα. Σκοπός της Prodea για το χαρτοφυλάκιο είναι η ανάπτυξη και η περαιτέρω εκμίσθωση του τελικού προϊόντος.

Η Prodea συνεργάζεται με έμπειρη ομάδα ειδικών με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη, πώληση και διαχείριση οικιστικών projects.

Η συνολική επένδυση για τα συγκεκριμένα projects αναμένεται να είναι της τάξης των 45 εκατ. ενώ στόχος της Prodea είναι η περαιτέρω δραστηριοποίησή της στον οικιστικό κλάδο.

Τα παραπάνω projects έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη απόκτηση της Prodea ενός οικοπέδου στην περιοχή του Ελληνικού, συνολικής επιφάνειας της τάξης των 2.500 τ.μ., στο

οποίο δρομολογείται η ανάπτυξη διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 2.800 τ.μ.

Μετοχική διαφοροποίηση

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Prodea προτίθεται να διαθέσει ποσοστό περί του 10% των υφιστάμενων μετόχων (Invel) για να φτάσει η διασπορά στο 15%, απευθυνόμενη σε ελληνικό κοινό, όπως είναι σκόπιμο. Στελέχη της αγοράς περιγράφουν το προφίλ των πιθανών νέων μετόχων ως επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου retail, θεσμικοί και μεγαλύτεροι επενδυτές, όπως family offices κλπ. Όλα είναι ανοιχτά, αναφέρουν οι εκτιμήσεις, θα μπορούσε να μπει ακόμη και cornerstone επενδυτής, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην εταιρεία δεν θα ήθελαν κάποιον συγκεκριμένο επενδυτή να βάλει πάνω από 70 εκατ., γιατί αυτό δεν θα βοηθούσε το βασικό στόχο που είναι η αύξηση του free float. Οι νέοι μέτοχοι θα έχουν κάτω από 5% για να μην εντάσσονται στους μεγαλομετόχους και να θεωρηθεί free float. Τη διαδικασία τρέχουν δύο τράπεζες, η μία η Alpha Bank.