Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Μόλις οι έξι στους δέκα φορολογούμενους έχουν υποβάλει τη δήλωση εισοδήματος για τη χρονιά που πέρασε με αποτέλεσμα να προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ήδη έχει φέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ …λένε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2,5 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 6,4 εκατ. που είναι κανονικά από τις οποίες έχουν εκδοθεί 778.244 χρεωστικά εκκαθαριστικά με τις επιστροφές φόρων να φτάνουν τα 650 εκατ. ευρώ και 352.274 πιστωτικά με το ύψος της επιστροφής να φθάνει τα 120 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 1.401.753 εκκαθαριστικά είναι μηδενικού φόρου.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021 μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής.
Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ άνοιξε και την πλατφόρμα για την δήλωση και των αναδρομικών ποσών του 2020.

Οι διευκολύνσεις για τους συνταξιούχους και μισθωτούς που έλαβαν αναδρομικά αποδοχές μέσα στο 2021 φτάνει σε 48 δόσεις.
Οι συνταξιούχοι αλλά και οι μισθωτοί που έλαβαν το 2021 αναδρομικές αποδοχές οι οποίες αφορούν το έτος 2020 καλούνται τώρα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις εμφανίζοντας στην Εφορία τα συγκεκριμένα εισοδήματα που έχουν εισπράξει.
Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα αναδρομικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που θα βεβαιωθεί με νέο εκκαθαριστικό σημείωμα έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο που θα προκύψει μετά τη δήλωση των αναδρομικών αποδοχών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση και να την αποπληρώσουν σε έως 24 έντοκες δόσεις.

Σε 48 δόσεις η πληρωμή του φόρου των αναδρομικών
Διπλάσιες δόσεις προβλέπονται για τους συνταξιούχους καθώς έχουν τη δυνατότητα μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από το φόρο εισοδήματος των αναδρομικών έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Σημειώνεται ότι η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.
Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Συγκεκριμένα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2020, ο συνταξιούχος θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2021. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.
Για την εξόφληση του φόρου των αναδρομικών σε έως 48 δόσεις οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στην πάγια ρύθμιση ενώ οι δόσεις είναι έντοκες με το επιτόκιο να είναι μικρότερο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των αναδρομικών σε έως 12 δόσεις και να αυξάνει για όσους επιλέξουν περισσότερες δόσεις