Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Οικονομικό Επιμελητήριο και Δημοκρίτειο
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Οικονομικό Επιμελητήριο και Δημοκρίτειο

Συνολικά έργα ύψους 9,86 δις ευρώ έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο αριθμός τους φτάνει τα 300. Τον Μάιο εντάχθηκαν 49 νέα έργα συνολικής αξίας 731 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έργα του δημόσιου τομέα ενώ αυτά του ιδιωτικού τομέα αγγίζουν το 1 δις ευρώ και αναμένεται η έγκριση τους.

Στα μεγάλα κρατικά έργα, που εντάχθηκαν στην πρόσφατα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων τα έργα:

«Ανάπτυξης δικτύου μικροδορυφόρων» που θα υλοποιήσει το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με προϋπολογισμό 200,4 εκατ. ευρώ

«Παροχής Κεντρικών Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και Υπηρεσιών» που θα αναθέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με προϋπολογισμό 117,8 εκατ. ευρώ

«Ολοκληρωμένης Δράσης Κατάρτισης και Απασχόλησης 15.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών» που θα υλοποιήσει του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με προϋπολογισμό 91,7 εκατ. ευρώ.

«Αναβάθμισης λογισμικού και υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους στα μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας» που θα υλοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΕΔΥΤΕ, προϋπολογισμού 82,9 εκατ. ευρώ

«Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ» που θα υλοποιήσει το υπ. Υγείας, με προϋπολογισμό 39,0 εκατ. ευρώ και

«Ίδρυσης και Λειτουργίας Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (Πρότυπων ΕΠΑΛ)», που θα υλοποιήσει το υπ. Παιδείας με προϋπολογισμό 34,1 εκατ. ευρώ.

Στα πιο ενδιαφέροντα έργα συγκαταλέγεται εκείνο της «Τοποθέτησης εφήβων σε διαμερίσματα με ημιαυτόνομη διαβίωση – Ανάπτυξη ικανότητας για διαβίωση και σταδιακή αυτονομία με στόχο την ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση και την προετοιμασία για ένταξη στην αγορά εργασίας».

Πρόκειται για ένα έργο που θα στηρίξει 200 νέους και εφήβους, να αποκτήσουν στέγη και υποστηριζόμενη διαβίωση. Οι νέοι αυτοί θα προέρχονται από ιδρύματα και στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας αυτοσυντήρησης και της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.

Το έργο θα υλοποιήσει το υπ. Εργασίας με την ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας με προϋπολογισμό ύψους 12,9 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά κάθε νέος και νέα που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα στηριχθεί με περίπου 60.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει στέγη και επαγγελματική αποκατάσταση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έργο «Ίδρυση και Ενίσχυση Θεματικών και Πειραματικών ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης)», ύψους 15,9 εκατ. ευρώ, που στόχο έχει να δημιουργήσει πέντε θεματικά και 10 Πειραματικά ΙΕΚ.

Αντικείμενο του έργου είναι η κτιριακή αναβάθμιση ΕΠΑΛ, οι προμήθειες εξοπλισμού, υλικών και εκπαιδευτικού υλικού, με στόχο την προαγωγή της τεχνικής κατάρτισης των νέων. Απώτερος στόχος στόχο να υποστηριχθεί η αγορά με νέους τεχνίτες και τεχνικούς, που θα συμβάλλουν στην βιομηχανική αναγέννηση της χώρας.

Το έργο θα υλοποιηθεί από το υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων με το Ίδρυμα Νεολαίας της δια βίου Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει επιδοτήσεις ύψους 18,4 δισ. ευρώ για την υλοποίηση δημοσίων έργων. Επίσης περιλαμβάνει δάνεια ενίσχυσης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Επομένως με τις εντάξεις έργων ύψους 9,86 δισ. ευρώ, υπάρχει ακόμη δρόμος για νέες εντάξεις έργων. Εκτιμάται ωστόσο ότι το θέμα των εντάξεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους, έτσι ώστε να ξεκινήσει ο αγώνας των απορροφήσεων, ο οποίος θα είναι πολύ πιο δύσκολος.