Σχέδιο σωτηρίας για 28 περιπτερούχους στο Κέντρο της Αθήνας έθεσε σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων, με τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να προστατεύει περισσότερες από 60 οικογένειες που περνούν τη ζωή τους σε ένα «κλουβί» 1 επί 1 εξυπηρετώντας τους πολίτες που θέλουν από ένα μπουκάλι νερό μέχρι μία τσίχλα.

Χθες Πέμπτη 9 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι περιπτερούχοι που ήθελαν να συνεχίζουν την δραστηριότητα τους προσήλθαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να υποβάλουν κλειστές προσφορές για την μίσθωση του περιπτέρου για τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων προσήλθαν στη διαδικασία με …κομμένα τα φτερά διότι είχαν πληροφορίες ότι θα κινηθεί …εναντίον τους επιχειρηματική ομάδα που « κυνηγάει» περίπτερα δίνοντας αρκετά υψηλότερο μίσθωμα για την απόκτηση της άδειας του περιπτέρου.

Οι αρμόδιοι του Δήμου δεν επιζητούσαν να λάβουν μισθώματα τα οποία στη συνέχεια θα ήταν δύσκολη η καταβολή τους. Ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων επέλεξε ανάμεσα στην επιχειρηματική σταθερότητα και σε μία μικρή αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος παρά να εμπλακούν σε μια οργανωμένη επιχείρηση άλωσης των περιπτέρων στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια να ψάχνουν τον υπεύθυνο που δεν καταβάλει το τίμημα που συμφωνήθηκε.

Τα περίπτερα σε κεντρικά σημεία της πόλης δίνουν ζωή και την ίδια στιγμή η επιχείρηση μπορεί να συντηρήσει δύο και τρεις οικογένειες.

Η επιχείρηση σωτηρίας «στήθηκε» με αρκετά μυστικά κλειδιά τα οποία προστατεύθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων έβαλαν στη τσέπη τους το μίσθωμα που θεωρούσαν ως δίκαιο αφού γνωρίζουν τις δυνατότητες της επιχείρησης.

Προσήλθαν στη διαδικασία με αγωνία και αρκετό δισταγμό και με πολύ φόβο διότι εάν έχαναν την επιχείρηση θα έμειναν στο δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση να αναλάμβαναν σε ρόλο υπαλλήλου τη λειτουργία του περιπτέρου από τον νέο ιδιοκτήτη.

Τα «κοράκια» όμως δεν εμφανίστηκαν διότι πιθανόν επικράτησε η άποψη ότι θα μπορούσαν να τα αποκτήσουν φθηνότερα στην επόμενη διαγωνιστική διαδικασία δίνοντας μισθώματα ψίχουλα στο Δήμο της Αθήνας.

Έτσι οι νυν ιδιοκτήτες βρήκαν ως σύμμαχο τον ίδιο το Δήμο , ο οποίος και αυτός με τη σειρά του δεν ήθελε να παγιδευτεί σε νέες αμφίβολης ποιότητας συνεργασίας με κίνδυνο τα έσοδα του Δήμου να πέσουν από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Τα «κοράκια» επέλεξαν να εφαρμόσουν το σχέδιο αρπαγής των περιπτέρων σε χαμηλότερες τιμές αλλά οι περιπτερούχοι σεβόμενοι την εργασία ανέβασαν έως 10% το τίμημα για τα επόμενα χρόνια για να κλειδώσουν τη συμφωνία.

Συνολικά 28 περίπτερα βγήκαν στο σφυρί εκ των τα οποίων τα πέντε βρίσκονται σε καλά σημεία της πόλης. Τα δύο ήταν στην περιοχή του Συντάγματος και τα υπόλοιπα τρία σε σημαντικές θέσεις λεωφορειόδρομων που καταλήγουν στην πλατεία Συντάγματος.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν ξεκίνησαν από τα 250 ευρώ και έφτασαν τα 1100 ευρώ ενώ για αρκετές θέσεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Η απουσία ενδιαφέροντος σε περισσότερα από 10 σημεία θα διαμορφώσουν χαμηλότερα ενοίκια έως 50% . από τα σημερινά επίπεδα.

Στο Θησείο ένα περίπτερο που θεωρείται ως μία καλή επιχείρηση ούτε ο νύν ιδιοκτήτης έδωσε προσφορά με την προσδοκία να μειώσει το μηνιαίο μίσθωμα στην επόμενη φάση διότι αυτό που είχε προσδιοριστεί ήταν υψηλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης έδινε 2000 ευρώ και επιθυμεί χαμηλότερο τίμημα διότι σε άλλη περίπτωση θα του έβαζε λουκέτο.