Ελληνική οικονομία
Ελληνική οικονομία
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σπάει όλα το κοντέρ η ακρίβεια εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στο 10,2% τον Απρίλιο από 8,9% που ήταν το Μάρτιο. Τα καύσιμα είναι στην κορυφή της ακριβείας με τους οδηγούς να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα IX στην καθημερινότητα και να επιστρέψουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίοως μετά τη χαλάρωση τωνη μέτρων για τον κορωνοϊό.

Το λίτρο η βενζίνη έχει εκτιναχθεί στα 2,19 ευρώ ενώ οι τρέχουσες συνθήκες ευνοούν την συνέχιση της ανόδου των λιανικών τιμών των καυσίμων. Η βενζίνη των 100 οκτανίων έχει φτάσει στα 2,36 στην αντλία και το πετρέλαιο κίνησης πλησιάζει τα 2 ευρώ. Χθες ήταν στο 1,905 το λίτρο.

Το καλάθι της νοικοκυράς «πετάει» με τις βασικές κατηγορίες προϊόντων να τραβούν την ανηφόρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η τιμή του φυσικού αερίου διπλασιάστηκε τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι , σημειώνοντας άνοδο κατά 122,6% Στη λίστα «φαρμάκι» είναι το πετρέλαιο θέρμανσης με 65% , ακολουθούν τα καύσιμα και τα λιπαντικά με ποσοστιαία άνοδο 29% .

Η άνοδος του φυσικού αερίου συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τον ηλεκτρισμό κατά 88,8%.

Τα αναγκαία για την διατροφή σημείωσαν διψήφια άνοδο των τιμών.

Τα λαχανικά είχαν τιμές υψηλότερες κατά 13,8% τα φρούτα με 8,6% , το ψωμί με άνοδο 10% , τα κρέατα με 14,1% , τα γαλακτοκομικά και αυγά με 11,7% , τα έλαια και λίπη κατά 22%.

Από τις 30 κατηγορίες της ΕΛΣΤΑΤ μόνο τέσσερις είχαν αρνητικό πρόσημο.

Η μία ήταν οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών με πτώση 2,5%, ο αντίστοιχος εξοπλισμός με πτώση 8% οι υπολογιστές με 4,7% και τα ασφάλιστρα οχημάτων υποχώρησαν 1,6% .

Πάντως οι τιμές των ξενοδοχείων ενισχύθηκαν κατά 16% εξαιτίας της ενέργειας και συνολικά το πακέτο των διακοπών είχε άνοδο 6%.

Ο Απρίλιος ήταν «φωτιά» για τα νοικοκυριά διότι αγαθά και υπηρεσίες έγιναν ακριβότερες σε διάστημα 30 ημερών, με τα τιμολόγια ρεύματος και τις «ιπτάμενες» τιμές των καυσίμων να ροκανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένει σε εγρήγορση και προτίθεται να επέμβει πυροσβεστικά στα δύο καυτά θέματα. Το ενεργειακό βρίσκεται σε πορεία επίλυσης με τη διανομή του επιδόματος των 280 εκατ. ευρώ που καλύπτει έως το 60% των επιπλέον χρημάτων που έδωσαν οι καταναλωτές για την αποπληρωμή των λογαριασμών και από το Ιούλιο με τον μόνιμο μηχανισμό μείωσης του κόστους της Mwh κατά 100 ευρώ.

Η ευόδωση του ενεργειακού κυβερνητικού πακέτου θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά τα οποία πλέον ξοδεύουν μέχριο και άνω του 30% του εισοδήματος τους για ενεργειακές ανάγκες – χωρίς να έχει φθάσει ακόμη το υψηλότερο ετήσιο επίπεδο ζήτησης ηλεκτριοσμού που συνήθως είναι οι καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Το ξεφούσκωμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να ανεβάσει κάπως το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που χτυπιούνται από το κύμα ακρίβειας.