Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες νοικοκυριά επέλεξαν τον Φεβρουάριο να μείνουν στο σκοτάδι και χωρίς θέρμανση για να μπορέσουν τα βγάλουν πέρα παρότι οι εξωτερικές θερμοκρασίες είχαν πέσει στο μηδέν και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους ήταν χιονισμένα.

Ωστόσο δεν άντεξαν την κακοκαιρία του Μαρτίου και με βαριά καρδιά έβαλαν σε λειτουργία τα ηλεκτρικά σώματα για λίγες ώρες, πάντα με τον φόβο ότι οι λογαριασμοί ρεύματος του Απριλίου θα φάνε το μηνιάτικο .

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τις μηνιαίες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αποδεικνύουν ότι τα νοικοκυριά άντεξαν τα κρύα του Φεβρουαρίου ενώ στου Μαρτίου οι αντοχές τους είχαν εξαντληθεί γυρίζοντας στο on τα ηλεκτρικά σώματα.

Πόσο έκαψαν και τι θα πληρώσουν:

Τα νοικοκυριά έκαψαν 2.649,54 Gwh τον Φεβρουάριο ενώ τον Ιανουάριο είχαν καταναλώσει 3.225,65 . Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του Ιανουαρίου τους υποχρέωσαν να σβήσουν τα ηλεκτρικά σώματα εξοικονομώντας ενέργεια στα επίπεδα των 576 Gwh.

Τον Μάρτιο συνέχιση της κακοκαιρίας και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τους υποχρέωσαν σε υψηλότερες καταναλώσεις ενέργειας που έφτασαν τις 3.024 ,02 Gwh.

Το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά ανήλθε σε 2,3 δισ ευρώ όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 η αξία των λογαριασμών ρεύματος ήταν μόλις 526 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η αξία της ενέργειας τετραπλασιάστηκε.

Το ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης:

Γόρδιος Δεσμός το νέο ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης που εξετάζει με τις προσδοκίες να χαμηλώνουν διότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να λάβουν οριστικές αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το νέο πακέτο για την ενέργεια εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 4 δισ ευρώ.

Πρόκειται για πακέτο « μπαζούκας» αλλά μπορεί να γίνει «νεροπίστολο» διότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν γνωρίζει το κόστος του φυσικού αερίου που είναι η βασική αιτία για την εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για το ύψος του πακέτου φτάνει μόνο για ένα εξάμηνο όταν στο πρώτο τρίμηνο το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά ανήλθε σε 2,3 δισ ευρώ και σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.