Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερις φορές υψηλότερη είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σε σχέση με το λιγνίτη ενώ η ενέργεια από ΑΠΕ αντιστοιχεί στο 82% της συνολικής παραγωγής του φυσικού αερίου. Πέρυσι η ενέργεια από λιγνίτη έφερε 5.340,79 Gwh όταν από το φυσικό αέριο είχαμε 20.873,30 Gwh και από ΑΠΕ 17.192 Gwh.

Υψηλότατος είναι ο βαθμός δυσκολίας αντικατάστασης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενώ οι αυξημένες ποσότητες LNG που θα φτάνουν στη Ρεβυθούσα αλλά και η πιθανή συνεργασία της Ελλάδας με την Ιταλία με σκοπό την αξιοποίηση των αποθηκευτικών χώρων της γειτονικής χώρας αναμένεται να συμβάλλουν εν μέρει στην αύξηση του κόστους ανά Mwh τον επερχόμενο Χειμώνα

Την ερχόμενη Τρίτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα λάβει τις προτάσεις από τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπάρχει περιθώριο επιστροφής του λιγνίτη

Τα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΉΕ δείχνουν ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος παραγωγής ενέργειας του φυσικού αερίου καθώς οι δυνατότητες εξόρυξης έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το 2014 η ΔΕΗ παρήγαγε ενέργεια από λιγνίτη στα επίπεδα των 31.297 Gwh για να μειωθεί η παραγωγική του ικανότητα σε 19.417 Gwh στα τέλη του 2015 και να κατρακυλήσει σε 5000 Gwh το 2021, σημειώνοντας πτώση 83% από το 2014. .

Από το 2015 άρχισε η φθίνουσα πορεία παραγωγής ενέργειας από λιγνιτικες μονάδες για να υποχωρήσει σε 5.340,79 Gwh το2021 μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει πιο γρήγορα το σχέδιο μετάβαση στην πράσινή ενέργεια.

Οι εναλλακτικές λύσεις:

Στέλεχος του ΔΕΣΦΑ που συμμετέχει ενεργά στην εξεύρεση λύσης εκτιμά ότι πρέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης να τρέξει με ρυθμούς του κατεπείγοντος για να είμαστε έτοιμοι τον ερχόμενο Χειμώνα αν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. .

Το ίδιο θεωρεί δεδομένο ότι οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας θα συμβάλουν αποφασιστικά στη μείωση του κόστους ανά Mwh.

Να σημειωθεί ότι μία πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα θα αυξήσει κατά 30% την αποθηκευτική της ικανότητα σε LNG.

Η λύση που προκρίνεται είναι η ενοικίαση ή αγορά ενός καραβιού συνολικής δυναμικότητας από 150.000 έως 180.000 κυβικά μέτρα.

Η επιλογή της ενοικίασης ή του καραβιού διαμορφώνει διαφορετικά κόστη τα οποία στο τέλος θα επιβαρύνουν τους τελικούς χρήστες.

Η άσκηση αναπλήρωσης του ρώσικου φυσικού αερίου είναι αρκετά δύσκολη μετά το αίτημα του Ρώσου προέδρου Putin να πληρώνεται σε ρούβλια.

Χθες το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα το σχετικό διάταγμα για την υποχρέωση των αγοραστών να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες για να γίνονται οι πληρωμές.

Το σχετικό αίτημα είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση των χωρών τις επόμενες ημέρες με τη Γερμανία να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αφού εξαρτάται ολοκληρωτικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Η εγχώρια παραγωγή ενέργειας τη χρονιά που πέρασε ανήλθε 41.985,61 Gwh.

Η αιολική ενέργεια ως σανίδα σωτηρίας

Το κλειδί για φθηνότερη ενέργεια είναι επιλογή της αιολικής που ανά μήνα συμμετέχει στην παραγωγή σε ποσοστό 80% στο σύνολο των ΑΠΕ. Το Φεβρουάριο από αιολική ενέργεια το σύστημα έλαβε 772 Gwh και η παραγωγή από ήλιο έδωσε μόλις 16 Gwh. Τέλος να σημειωθεί ότι μονάδες φυσικού αερίου είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν και το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας.