Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό άκρα μυστικότητα και με συζητήσεις μόνο με εμπλεκόμενα στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ετοιμάζει ένα πακέτο ενίσχυσης νοικοκυριών (πιθανώς και επιχειρήσεων) εκτός προϋπολογισμού!
Συγκεκριμένα, με βάση πολλές επιμέρους μικρές πληροφορίες στο περιθώριο πολλών events και συνεδρίων του τελευταίου διαστήματος, προκύπτει κυβερνητική κινητικότητα για ένα πεδίο που κανείς δεν περίμενε: μικρά και μεσαία ακίνητα που μπορεί να δημεύσει ή να πάρει άμεσα το δημόσιο!
Πώς συνδυάζονται αυτές οι δύο κυβερνητικές κινήσεις; Το Economix αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει δεξαμενές ακινήτων άμεσης απόδοσης που θα χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με funds για τη χρηματοδότηση παροχών προς τους πολίτες!

Ποια ακίνητα εξετάζει η κυβέρνηση
Η πρώτη και βασική δεξαμενή που η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει άμεσα σε δήμευση, στην πραγματικότητα, είναι τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, αυτά δηλαδή που δεν έχουν δηλωθεί από κανέναν στο Κτηματολόγιο και έχει περάσει και 10ετια από την προθεσμία δήλωσης των δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι αυτή η κατηγορία ακινήτων είναι μάλλον η πιο εύκολη: ο νόμος προβλέπει ήδη ότι όσα δεν δηλωθούν θα περάσουν στο δημόσιο.
Η 2η δεξαμενή που κάποια κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να δημευθούν είναι πιο δύσκολη περίπτωση: αφορά ακίνητα σε αιγιαλό και σε δάση που δεν μπορούν με βάση το Σύνταγμα να νομιμοποιηθούν ποτέ, παρά τις πιέσεις των ενδιαφερομένων. Υπάρχουν σε αυτά και πολλά τουριστικά ακίνητα. Το πρόβλημα είναι πώς το δημόσιο θα μπορέσει να αξιοποιήσει ή μεταβιβάσει τέτοια ακίνητα που θεωρούνται ως εκτός συναλλαγών….
Το τρίτο ρεζερβουάρ που εξετάσει να αξιοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση είναι τα λεγόμενα εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Μάλιστα το ΥΠΕΝ είχε παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά έχει καθυστερήσει η δημοσιοποίηση και η διαβούλευση, προφανώς διότι οι διατάξεις εξετάζονται υπό το πρίσμα των νέων κυβερνητικών στοχεύσεων.

Πώς θα βρει χρήμα η κυβέρνηση για παροχές;
Οι λύσεις που εξέτασε η κυβέρνηση ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες. Φαίνεται ότι καταλήγει σε δύο, χωρίς να αποκλείονται και άλλα εργαλεία. Το πρώτο είναι η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού δημοσίου συμφέροντος που θα πάρει την ιδιοκτησία των ακινήτων από δήμευση και αυτή θα πουλήσει είτε ακίνητα είτε μετοχές της! Το δεύτερο είναι η συγκρότηση ειδικού fund μέσω συνεργασίας Υπερταμείου και ΕΑΤ για την προσέλκυση πόρων με εγγύηση τα ακίνητα ή για αξιοποίηση τους.
Με τους πόρους που θα συγκεντρωθούν η κυβέρνηση θα δώσει πράσινες ενισχύσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Αντιδρούν τράπεζες και ξένοι
Τα στελέχη τραπεζών και funds που ασχολούνται με κόκκινα δάνεια αντιδρούν διότι δεν θέλουν ανταγωνισμού σε πλειστηριασμούς κλπ από το δημόσιο. Από την άλλη πιο σοβαρή είναι η αντίδραση των δανειστών μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα ακίνητα αυτά πρέπει να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ και με τα χρήματα που θα μαζευτούν, έστω αργότερα, να αποπληρώσει η κυβέρνηση υφιστάμενο δημόσιο χρέος.

ΥΓ: Καλό μήνα να έχουμε με καλές ειδήσεις…. Και πέρυσι τέτοια ημέρα αποκαλύπταμε ότι έρχεται ανασχηματισμός (ήρθε, όντως…) που ξεκινά από την αλλαγή του τσάρου της οικονομίας…