Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υψηλότερα του αρχικού στόχου κινούνται τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ στο πρώτο δίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2021 όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η δυναμική των εσόδων από ΦΠΑ αφήνουν ανοιχτό παράθυρο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μειώσει το συντελεστή στα τρόφιμα στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε στο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου λέγοντας ότι το μέτρο αυτό παραμένει στη φαρέτρα της Κυβέρνησης αν και αναγνώρισε ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως ακριβή επιλογή.

Πάντως τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και ενισχύουν την κυβερνητική προοπτική γα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Ήδη το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει την πορεία των εσόδων του Μαρτίου με τις πρώτες πληροφορίες να λένε ότι κινούνται ανοδικά διότι έχουν ανέβουν οι λιανικές των προϊόντων και των υπηρεσιών με συνέπεια να συνδράμουν στην άνοδο των εσόδων του ΦΠΑ.

Ο προϋπολογισμός μετρά έσοδα και όχι τον όγκο πωλήσεων

Στα σούπερ μάρκετ ο όγκος των πωλήσεων σημειώνει πτώση κοντά στ 10% ενώ ο τζίρος σημειώνει αύξηση περίπου 4% λόγω ενίσχυσης των λιανικών τιμών.

Πιο αναλυτικά, οι φόροι αγαθών και υπηρεσιών στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 4,8 δισ ευρώ έναντι 3,9 δισ ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 242 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Τα έσοδα του ΦΠΑ από τα πετρελαιοειδή και τα παράγωγά του έφθασαν τα 361 εκατ. ευρώ από 211 ενισχυμένα κατά 48 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 313 εκατ. ευρώ. Αντίθετα ο ΦΠΑ των καπνικών προϊόντων μειώθηκε κατά 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 93 εκατ. ευρώ. Υποχώρησαν στα 83 εκατ. ευρώ ενώ οι προσδοκίες ήταν για 93 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Το ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών ενισχύθηκε κατά 239 εκατ. ευρώ. Ο στόχος των εσόδων ήταν στα 2,8 δισ ευρώ και ξεπέρασαν τα 3 δις ευρώ όταν πέρυσι τα έσοδα ήταν στα 2,4 δις ευρώ.