Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φθηνότερο πετρέλαιο κίνησης θα αγοράζουν οι καταναλωτές τον Απρίλιο, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση έτσι ώστε να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την άνοδο του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Κατά 15 λεπτά φθηνότερη θα είναι η τιμή του πετρελαίου κίνηση στις αντλίες των πρατηρίων τον επόμενο μήνα. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει αγγίζει και τα 2 ευρώ που σημαίνει επιπλέον κόστος για τις μεταφορές.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση αναφέρει ότι επιδοτείται στην πηγή, από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τον Απρίλιο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Σημειώνεται ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα προέκυπτε από μείωση του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα, με βάση τα θεσπισμένα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η μείωση της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, είναι σημαντική για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται περίπου στα 23 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών κ Χρήστους Σταικούρα αναφέρει ότι δίνεται, κατά τον μήνα Απρίλιο, ενίσχυση ύψους 200 ευρώ στις υπηρεσίες ταξί, ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους καυσίμου σε αυτή την περίοδο που διανύουμε.

Η επιδότηση για την αγορά βενζίνης

Στην κατηγορία αυτή θα ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν μέχρι το ανωτέρω οικογενειακό εισόδημα.

Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο.

Τονίζεται ότι η μέση κατανάλωση ανά φορολογούμενο εκτιμάται στα 54 λίτρα καυσίμου τον μήνα. Συνεπώς, η επιδότηση είναι σημαντική, πιο γενναία αντίστοιχης άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση ενισχύεται και ανέρχεται στα 28 λεπτά το λίτρο.Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Σε 8 χρόνια η εξόφληση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάσει τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που αυτές επιστραφούν εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται στα 8,3 δισ. ευρώ.

Από αυτές, μετά τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι βεβαιωμένες οφειλές διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, στα 3 δισ. ευρώ.

Αποδεικνύεται έτσι η σημαντική συμβολή της πολιτείας στη στήριξη αρχικά της βιωσιμότητας, και πλέον της ρευστότητας των επιχειρήσεων.