Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα ύψη τα τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου όταν οι πρώτοι υπολογισμοί των προμηθευτών ενεργείας δείχνουν ότι το κόστος ανά Kwh θα διαμορφωθεί στα 0,45 λεπτά του ευρώ αν δεν υπάρξει ραγδαία πτώση της Mwh.

Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ κόστους με τους λογαριασμούς ρεύματος που θα εξανεμίσουν το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών.

Από τις αρχές μέχρι τις 10 Μαρτίου το σύνολο των νοικοκυριών που εντάσσεται στη χαμηλή τάση έχει κάψει 971.731.000 Kwh. Ο λογαριασμός για το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος ανέρχεται σε 437.278.950 ευρώ για το πρώτο δεκαήμερο.

Έξι φορές ακριβότερο το ρεύμα εξαιτίας του πολέμου

Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία έξι φορές παραπάνω για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος διότι πέρυσι ο υπολογισμός ανά Kwh κατά μέσο όρο ήταν στα 0,080 λεπτά του ευρώ και σήμερα έχει εκτιναχθεί στα 0,45 ευρώ.

Στην περίπτωση που τα επόμενα δύο δεκαήμερα του Μαρτίου δεν σημειωθεί αποκλιμάκωση της τιμής της Mwh και παραμείνει σταθερά πάνω από τα 350 ευρώ η αποπληρωμή του λογαριασμού ρεύματος θα είναι ανέφικτο να εξοφληθούν από μεγάλο αριθμό νοικοκυριών.

Όταν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός είναι τον Μάρτιο.

Τα νοικοκυριά που θα λάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό τα περιμένει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη η οποία θα έχει καμία σχέση με το προηγούμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό του Νοεμβρίου καθώς υπήρχε και κρατική συμμετοχή 39 ευρώ ( 130 ευρώ Mwh) για τις πρώτες 300 Kwh.

Εξίσου σημαντικό για τον λογαριασμό ρεύματος ήταν ότι κόστος ανά kwh ήταν στα 0,30 ευρώ και σε διάστημα πέντε μηνών η αξία της Kwh ενισχύθηκε κατά 50%.

Ένα νοικοκυριό που θα λάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό για την τετράμηνη κατανάλωση ρεύματος ( Δεκέμβριος – Μάρτιος) με 1600 kwh θα πληρώσει 720 ευρώ όταν στο προηγούμενο τετράμηνο είχε πληρώσει 480 ευρώ.

Η πλειονότητα των νοικοκυριών λόγω του Χειμώνα θα ξεπέρασαν τις 1600 kwh φθάνοντας τις 2000 kwh. Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός θα γράφει 900 ευρώ.

Το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου με κατανάλωση 2000 Kwh είχαν κόστος 600 ευρώ όταν πέρυσι η αξία του λογαριασμού ήταν 160 ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2021 το κόστος της Mwh ήταν στα 62 ευρώ και στο πρώτο δεκαήμερο είναι πάνω από τα 360 ευρώ.

Ποιο πρέπει να είναι το πακέτο της κυβέρνησης.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών ότι θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση», Προσδιόρισε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Σύμφωνα με αναλυτές το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα θα έχει δώσει πιο σαφή εικόνα για το που διαμορφωθεί το κόστος της Mwh αλλά δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση όσο η πολεμική σύρραξη κατά της Ουκρανίας είναι σε εξέλιξη.

Στις ευρωπαϊκές αγορές το κόστος της Mwh πλησιάζει τα 500 ευρώ ενώ η Ελλάδα χάρη στους στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη έχουν περιορίσει τη Mwh κοντά στα 350 ευρώ.