Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι καταναλωτές με τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ, διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα διαπιστώνουν την καταγγελόμενη ως «απάτη» της εταιρείας. Η επιχείρηση ακολουθεί έτσι τα βήματα των ιδιωτών προμηθευτών. Προχωρεί στην  αλλαγή του σταθερού πακέτου και επαναφέρει μονομερώς στα δικά της συμβόλαια την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει γίνει αποδέκτης εκατοντάδων καταγγελιών των καταναλωτών που αποδεικνύουν τις πρακτικές της ΔΕΗ με την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και την κατάργηση του σταθερού τιμολογίου.
Οι καταναλωτές που επέλεξαν ένα από τα σταθερά τιμολόγια της επιχείρησης η συμφωνία επισφραγίστηκε με συμβόλαιο διάρκειας 12 ή 24 μηνών ανάλογα με το πρόγραμμα επιλογής.
Όμως έτσι η ΔΕΗ, με μερίδιο αγοράς 64%, η οποία δηλαδή δίνει ηλεκτρική ενέργεια σε 6 από τα 10 νοικοκυριά, φαίνεται να κοροϊδεύει τους καταναλωτές των σταθερών τιμολογίων.
Η διαμαρτυρία των καταναλωτών στη ΡΑΕ για όσα κάνει η επιχείρηση που παρουσιάζεται ως ασυνεπής έναντι των πελατών της (και η οποία παρέχει και πακέτο συνέπειας στους καταναλωτές), αποδεικνύεται κενό γράμμα διότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απορρίπτει την εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής που εποπτεύει την αγορά ενέργειας, να τροποποιηθεί ο Κανονισμός Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για την προστασία των καταναλωτών.

 Κωφεύει το Υπουργείο Ενέργειας

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας  δίνουν στους παραγωγούς  και προμηθευτές ενέργειας  το …μαχαίρι και το πεπόνι στα συμβόλαια αποκτώντας την ευχέρεια να μεταφέρουν το κόστος της ενέργειας στους καταναλωτές. Στην πράξη ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας αξιοποιεί στο έπακρο τον Κανονισμό του 2013.
Οι εκκλήσεις του προέδρου της ΡΑΕ Αθανασίου Δαγούμα για βασικές αλλαγές του Κανονισμού Προμήθειας που θα βάλλουν φρένο στις αυθαιρεσίες των προμηθευτών και παραγωγών ενέργειας έναντι των καταναλωτών πέφτουν στο κενό.

 Τα  σταθερά προγράμματα της ΔΕΗ.  

Οι καταγγελίες των καταναλωτών αναφέρονται στο πρόγραμμα myHomeEnter και προγραμμα myHomeEnter+. Τα προγράμματα υπόσχονται σταθερότητα στις χρεώσεις και πολλά ακόμα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.
Τα οφέλη των καταναλωτών από τα σταθερά τιμολόγια  της ΔΕΗ εξανεμίζονται μόλις συμπληρωθεί  το πρώτο εξάμηνο. Από  την επόμενη ημέρα ο λογαριασμός επιστρέφει στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

 Δεν μπορούμε να επιβάλουμε ανώτατη τιμή στην ενέργεια

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή απέκλεισε  το ενδεχόμενο  επιβολής ανώτατης τιμής στην ενέργεια διότι αναρωτήθηκε  ποιος  θα πληρώσει το κόστος απευθυνόμενος  από το βήμα της Βουλής προς τον πρόεδρο  του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ θα εμφανίσει καθόλου ή οριακά κέρδη στο 2021, διότι με την εμπορική πολιτική της συμβάλλει στη μείωση του κόστους ενέργειας των νοικοκυριών.