Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυο θετικά, δύο αρνητικά, και τέσσερα σημεία που πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση είναι τα βασικά συμπεράσματα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από το ΙΟΒΕ για τη δωδεκάμηνη πορεία της Οικονομίας.

Ωστόσο, ο αστερίσκος για τη μεγάλη ανατροπή ή την διακοπή της ανοδική της πορεία  μπορεί είναι η πραγματοποίηση εθνικών εκλογών, με τον γενικό διευθυντή του  ΙΟΒΕ κ Νίκο Βέττα να αφήνει έξω από την οικονομική ανάλυση αυτό το σενάριο και αρκέστηκε μόνο να πει ότι «κάποτε θα γίνουν» .

Πάντως, ο κ. Νίκος Βέττας στο στάδιο των ερωτήσεων για την αύξηση του κατώτατου  μισθού στα επίπεδα του 5%  δεν αποκάλυψε τη θέση του ΙΟΒΕ, διότι επισήμανε ότι θα ερωτηθεί και θα γνωμοδοτήσει όταν θα έρθει η σχετική απόφαση.

Εκτίμησε ότι το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών είναι πιο ευεργετικό για την οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά, γιατί αποφεύγουμε να διπλασιάσουμε τον κατώτατο  μισθό;

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ διατύπωσε την ανησυχί  του ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται  στη ζώνη της φτώχειας όταν χάνουν την πρόσβασή τους στην εργασία. Επίσης ανέδειξε ότι η «μαύρη εργασία» είναι σε κλάδους που αξιοποιούν τον κατώτατο μισθό για το προσωπικό τους.

Πιο αναλυτικά :

Τα δύο αγκάθια της ελληνικής οικονομίας είναι ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων.  Οι περιοχές  της οικονομίας που θα φέρουν νέα στοιχεία στην πορεία της  οικονομίας είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού, η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων  για τη μείωση των ελλειμμάτων και η επιστροφή των πλεονασμάτων  το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας,  πόσο θα συμβάλλει στη διατήρηση των εξαγωγών όπως και  η ανθεκτικότητα σημειώνοντας ότι η πανδημία παραμένει στο προσκήνιο.

Το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς το καλύτερο την προοπτική ανάπτυξη της οικονομίας  στα επίπεδα του 4,5% και 5% για το 2022 αλλά να σημειωθεί  ότι οι ρυθμοί αύξησης  είναι μειωμένοι κατά 50% σε σχέση με το 2021 με την οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης  στα επίπεδα του 9%.

 Ο πληθωρισμός θα πέφτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022

Ο κ. Βέττας ήταν αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού  διαπιστώνοντας  ότι οι ρυθμοί ανόδου θα είναι μικρότεροι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 διότι θα συγκρίνεται  με το εξάμηνο που εμφανίστηκε και προσδιόρισε ότι σε ετήσια βάση θα κινηθεί  κοντά  στα επίπεδα του 2%. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα περιοριστεί  το ράλι ανόδου των τιμών  της ηλεκτρικής ενέργειας όπως και της αγοράς  των τροφίμων επισημαίνοντας  όμως  ότι πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός μέσα στην οικονομία.

Ο φόβος για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις 

Το ΙΟΒΕ φοβάται για την ανθεκτικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων  οι οποίες  από το δεύτερο εξάμηνο θα κληθούν να πληρώσουν την κρατική  βοήθεια που έλαβαν  μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών , θα αρχίσουν να πληρώνουν τους φόρους και η αδυναμία τους να περάσουν στην κατανάλωση το ενεργειακό κόστος,  προσδιορίζοντας ότι η πορεία τους δεν είναι «περίπατος στο πάρκο»