Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από 30 έως 150 ευρώ θα κοστίσει στο νοικοκυριό το πολικό ψύχος που χτυπά την Αττική, αφού οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω του μηδενός τις επόμενες ημέρες, ενώ η διατήρηση μια φυσιολογικής θερμοκρασίας στα επίπεδα των 20 βαθμών κελσίου θα εκτινάξει την κατανάλωση ενέργειας στα ύψη, όπως και τους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τα τιμολόγια ρεύματος ενώ δίνει μάχη ο κρατικός μηχανισμός να μείνει το βασικό δίκτυο της χώρας ανοικτό αλλά κανένας αρμόδιος δεν λέει ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό όταν η «Ελπίδα» καταβροχθίσει και τα ελάχιστα ευρώ που έχουν απομείνει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ώθησαν σε άνοδο κατά 15,05% την τιμή της χονδρεμπορικής της Mwh που ανήλθε στα 243 ευρώ και αφορά το κόστος των καταναλώσεων της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου 2022.

 

Τα νοικοκυριά για να ζεσταθούν σε διάστημα 5 ημερών αναμένεται να ξοδέψουν έως 150 ευρώ με συντηρητικές εκτιμήσεις

 


 

Πιο αναλυτικά, σε ένα σπίτι 80 τ.μ. του πρώτου ορόφου για να πιάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου όταν δεν διαθέτει πετρέλαιο θέρμανσης, η φυσικό αέριο, η μόνη επιλογή που έχει είναι να κάνει χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ένα σώμα 2000 watt καταναλώνει 2kwh την ώρα όταν η «Ελπίδα» έχει ρίξει τις εξωτερικές θερμοκρασίες στο μηδέν η εσωτερική θερμοκρασία των 20 βαθμών για να ανακτηθεί απαιτεί από ένα έως δύο ηλεκτρικά σώματα να είναι στην πρίζα για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα.

 

Το κόστος μίας ημέρας για το ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό σώμα είναι 6 ευρώ.

 

Πέρυσι η αντίστοιχη κατανάλωση είχε κόστος 1,7 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 252% η αξία της Kwh..

 

Το κόστος για τα νοικοκυριά για να ζεσταθούν με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας βάζοντας στην πρίζα μόλις ένα σώμα 2000 watt για δέκα ώρες την ημέρα επί πέντε ημέρες το κόστος ανέρχεται σε 30 ευρώ.

 

Στην περίπτωση που δουλεύει και δεύτερο ηλεκτρικό σώμα με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά το κόστος ξεπερνά τα 60 ευρώ αφού η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας επιβαρύνει και τις υπόλοιπες σταθερές χρεώσεις του λογαριασμού.

 

Όταν το ηλεκτρικό σώμα είναι άνω των 2000 watt το ημερήσιο κόστος θέρμανσης ανέρχεται σε 0,75 ευρώ για μία ώρα και για 10 ώρες κοστίζει 7,5 ευρώ όταν πέρυσι η αξία της ενεργείας έφτανε μόλις τα 20 λεπτά του ευρώ και για 10 ώρες λειτουργίας κόστιζε 2 ευρώ, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 275%.

 

Να σημειωθεί ότι ένα στα δύο νοικοκυριά χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια ως μέσο θέρμανσης διότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι απαγορευτική και κυρίως η αγορά του προπληρώνεται ενώ ο λογαριασμός ρεύματος θα πληρωθεί μετά από ένα μήνα.

 

Τι δίνει η κυβέρνηση!

 

Η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο χρηματοδοτεί το κόστος 150 kwh δίνοντας στα νοικοκυριά με πρώτη κατοικία με το ποσό των 24 ευρώ.

 

Λόγω του Χειμώνα οι μηνιαίες καταναλώσεις σε Kwh αναμένεται να ξεπεράσουν τις 600 καθώς οι ανάγκες για θέρμανση είναι αυξημένες. Το μηνιαίο κόστος θα ξεπεράσει τα 160 ευρώ ανά νοικοκυριό.

 

Η κατανάλωση ενέργειας τις τελευταίες τρεις ημέρες τρέχει πάνω από τις 110.000 mwh όταν η μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας για τα νοικοκυριά δεν ξεπερνά τις 95.000 Mwh. Με την έλευση του πολικού ψύχους οι Mwh αυξήθηκαν κατά 24% αγγίζοντας τις 120.000 Mwh. To κόστος για θέρμανση το τελευταίο τριήμερο για τα νοικοκυριά υπολογίζεται σε 14,4 εκατ. ευρώ. Ο Ιανουάριος μόνο για θέρμανση θα κοστίσει στα νοικοκυρά περίπου 70 εκατ. ευρώ.