Ο φυσικός αυτουργός του σκανδάλου της Folli Follie Έρικ Τσαν, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο με το ενδεχόμενο πιθανόν να διαχωριστεί από τη Δίκη των ηθικών αυτουργών, όπως έχουν χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Η παρουσία του κινέζου Έρικ Τσαν στη πολύκροτη υπόθεση της Folli –  Follie έφερε ανατροπές στον δικαστικό σχεδιασμό της έδρας κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης.

Αρχικά τέθηκαν αρκετά διαδικαστικά θέματα μεταξύ άλλων ήταν και η μικρή αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, καθώς είχε γεμίσει με παριστάμενους της Δίκης και δεν ήταν εφικτό να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω COVID 19.

Πάντως, η βασική αιτία της αναβολής ήταν η παρουσία του Έρικ Τσαν ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων διότι από την δικαστική έρευνα προέκυψε ότι έχει βασικές ευθύνες για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Ωστόσο, ο συνήγορος του κατηγορουμένου διατύπωσε το ερώτημα και την απορία ότι δεν έχει λάβει το κατηγορητήριο περίπου των 700 σελίδων και δεν είναι σε θέση να υπερασπίσει τον εαυτό του.

Αναφέρθηκε ότι δεν το έλαβε σε καμία  γλώσσα και υπέβαλε αίτημα να το λάβει στην μητρική γλώσσα τα Κινέζικα.

Η έδρα του Δικαστηρίου ζύγισε το αίτημα, διαπιστώνοντας την εκκρεμότητα.  Προχώρησε σε διαβούλευση και αποφασίστηκε η διακοπή της Δίκης με ημερομηνία εκκίνησης την Τέταρτη 19 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι βασικό θέμα που απασχολεί την  έδρα  είναι αν συνεχιστεί η παρουσία του κινέζου Ερικ Τσαν στην ακροαματική διαδικασία ή διαχωριστεί.

Ανάλογή προσπάθεια είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν είχε ληφθεί απόφαση.

Η παρουσία του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση της Folli Folie θεωρείται  επιβεβλημένη από νομικούς κύκλους, διότι οι εταιρείας  του Χονγκ Κονγκ είχαν βασική  συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι διαχωρισμός της υπόθεσης από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους πιθανόν να δυσχεράνει το έργο  της απονομής της Δικαιοσύνης.

Στο εδώλιο βρίσκονται συνολικά 13 άτομα ανάμεσα στα οποία τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου που κατηγορούνται για ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι, κυρίως στελέχη της εταιρίας και των θυγατρικών της είναι αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων που αφορούν την δράση εγκληματικής οργάνωσης, οι πράξεις της οποίας , σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στην ογκώδη δικογραφία, προκάλεσαν ζημιά που υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση αποδίδει, ανά περίπτωση, στους κατηγορούμενους τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Ο ιδρυτής του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.