Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους κατέληξαν χθες μετά από μακρές διαπραγματεύσεις η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Gazprom όσον αφορά τη φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου με το οποίο προμηθεύει η ρωσική εταιρία την ελληνική αγορά.

 

Η πολυαναμενόμενη, εδώ και μήνες, νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου ΔΕΠΑ – Gazprom, το οποίο λήγει το 2026, εξασφαλίζει μια ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και στο εξής, σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

Επίσης με τη συμφωνία ρυθμίζονται επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, βάσει της συμφωνίας, το 2022 το αέριο που θα προμηθεύεται η ΔΕΠΑ θα τιμολογείται με φόρμουλα που θα στηρίζεται σε ποσοστό 80% στο χρηματιστηριακό δείκτη ΤΤF και 20% στο πετρέλαιο. Αντίστοιχα για το 2023 η φόρμουλα αναπροσαρμόζεται στο 85% TTF και 15% πετρέλαιο, ενώ μικρή αναπροσαρμογή προβλέπεται και για τα έτη μετά το 2023 και μέχρι το 2026 που λήγει η σύμβαση.

 

Σημειώνεται, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι η ΔΕΠΑ κατάφερε να περιορίσει τη συμμετοχή του TTF στη φόρμουλα τιμολόγησης στο 80% από το αρχικό 100% που ζητούσε η ρωσική πλευρά αλλά και να διατηρήσει αμετάβλητες τις συμβολαιοποιημένες ετήσιες ποσότητες των 2 δις κ.μ. καθ όλη την διάρκεια της σύμβασης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες τη Ρωσία επισκέφθηκαν τόσο ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το θέμα της συμφωνίας αυτής συζητήθηκε αναλυτικά, μεταξύ άλλων, παρότι στις ελληνικές αποστολές δεν συμμετείχε η διοίκηση της (δημόσιας ακόμη) ελληνικής εταιρείας αερίου.

 

Η συμφωνία, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις, δημιουργεί έδαφος για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη ΔΕΠΑ τους πρώτους μήνες του 2022. Τα μέτρα στήριξης θα οριστικοποιηθούν από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ μέσα στον Ιανουάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ προσφέρει ήδη έκπτωση 16% στα οικιακά τιμολόγια τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και 40% τον Δεκέμβριο.

 

Με αφορμή τη συμφωνία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

 

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι:

«Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»