Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Χριστουγεννιατικος τζίρος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τον Όμιλο Jumbo του Απόστολου Βακάκη να παίρνει τη μερίδα του λέοντος, πιθανόν να είναι η βασική αιτία  προβολής  εργασιακού Μεσαίωνα στον όμιλο,  με το Σύλλογο Εργατοϋπαλλήλων Αθήνας  να προχωρά σε καταγγελία για τις εργασιακές συνθήκες αφού έχει  συμπεριλάβει  στον κανονισμό εργασίας μεταβολές που  δυσχεραίνουν την υπαλληλική σχέση  με τη διοίκηση της  εταιρείας.

Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό και δεν πρόκειται για μία απλή υπόθεση δύο μερών αλλά οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί πρέπει να διαμηνύσουν αν  η διοίκηση  φτιάχνει  δικό της εργασιακό δίκαιο ή το έχει διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Απασχόλησης;  Οι γνωρίζοντες την εργατική νομοθεσία προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους  να αναζητήσουν διατάξεις νόμου του Φεβρουαρίου του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Όμιλος χαρακτηρίζει υποβολιμαία δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου και το μέγεθος του, δεν επιτρέπουν εργατικές ακροβασίες που δεν έχουν  νομικά επιχειρήματα.

Ο Όμιλος JUMBO είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στηρίζοντας με σταθερή απασχόληση και έγκαιρη καταβολή μισθών, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομίας, 4.000 οικογένειες στην Ελλάδα, ενώ σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, εργάζονται συνολικά 7.000 υπάλληλοι.

Οι ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθορίζονται πάντα από την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ τηρούνται με αυστηρότητα οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Επίσης, δεν υφίσταται ούτε τέθηκε ποτέ ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων σε ημέρες ή περιοχές όπου δεν προβλέπει ο νόμος ρητά τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Αποτελεί πάγια θέση του Ομίλου JUMBO, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς.

Με μία και μοναδική προϋπόθεση : Ό,τι προβλέπει η νομοθεσία  για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα.

Τέλος, όσον αφορά τον αρμοδίως εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας του προσωπικού της Εταιρείας (ο οποίος είχε κατατεθεί προς έγκριση από τον Φεβρουάριο του 2020 και επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, κοινοποιήθηκε δε σε όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους),  ουδεμία πρωτοτυπία υφίσταται, δεδομένου ότι προβλέπονται οι διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.