ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους εργαζόμενους του Ομίλου της ΔΕΗ οριστικοποιείται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34% από 51% του ήταν μέχρι πρόσφατα. Η ιδέα να μειωθεί το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής έφερε κεφάλαια ύψους 1,35 δις ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για τη μέχρι πρότινος κρατική επιχείρηση, η οποία κέρδισε  σημαντικά  οφέλη από το μετοχικό «τέχνασμα» αλλά όπως διαπιστώνει  η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η διοίκηση θέλει τα οφέλη μιας ιδιωτικής επιχείρησης και την ίδια στιγμή δεν επιθυμεί να απαρνηθεί τους περιορισμούς που έβαλαν τα Μνημόνια στο προσωπικό μιας κρατικής εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θεωρεί ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, διότι με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έκλεισε  ο κύκλος της κρατικής εταιρείας.

Ο κ. Αδαμίδης, επισημαίνει ότι αν δεν καταβληθεί, με βάση την ελληνική νομοθεσία, ο εργοδότης θα έχει τις συνέπειες του νόμου που είναι η προφυλάκιση του, όταν γίνει  καταγγελία στις επίσημες Αρχές.

Η εξέλιξη είναι άκρως ενδιαφέρουσα  για τους 13.000 εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ, αφού μετά από 10 χρόνια θα θυμηθούν τις καλές εποχές των δώρων Χριστουγέννων, του  Πάσχα και καλοκαιρινών διακοπών.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς  το κόστος για τα ταμεία της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ, αμελητέο ίσως θα το χαρακτήριζε κάποιος, διότι οι εργαζόμενοι έβαλαν «πλάτη» στην κυριολεξία αν κρίνουμε ότι το  μισθολογικό κόστος της επιχείρησης  ήταν στο 1,4 δισ ευρώ  το 2009 με αρκετά περισσότερο προσωπικό και σήμερα το μισθολογικό  κόστος έχει μειωθεί χαμηλότερα από τα 800 εκατ. ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές  εισφορές  του εργοδότη. Χωρίς να σχολιάζουμε εδώ τις συνεχείς καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για golden boys στη ΔΕΗ και τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών… Από την άλλη, βέβαια, κάποιος θα θεωρούσε μεγάλο το νέο κόστος από τις θεσμοθετημένες αμοιβές για τους έξτρα μισθούς του ιδιωτικού τομέα….

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα  σύμβουλο Γιώργο Στάσση αλλά από την ανακοίνωση του Σωματείου δεν φαίνεται το θέμα να βαίνει προς τακτοποίηση και πρόκειται για απόφαση της διοίκησης που  θα κριθεί  στην πράξη,  αν γίνει η επιλογή της μη καταβολής του δώρου που σημαίνει  την οφειλή ενός μηνιαίου  μισθού  σε κάθε εργαζόμενο της επιχείρησης.

 Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θυμίζει τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία αναφέροντας τη σχετική  και αρχική διάταξη του 1945 και όπως  αυτή αντικαταστάθηκε το 1995.

Συγκεκριμένα:

«Για την καθυστέρηση καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2396/1995. Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στο προσωπικό τις οφειλόμενες αποδοχές των Δώρων τιμωρείται κατόπιν μήνυσης των ενδιαφερομένων ή του ΣΕΠΕ ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 του ΚΠΔ.»

Η επίσημη ή μη τοποθέτηση της εταιρείας αναμένεται με ενδιαφέρον…

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το συνολικότερο θέμα που ξανά-δημιουργείται μια δεκαετία σχεδόν μετά τις μνημονιακές μάχες περί αποδοχών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και μάλιστα από μια άλλη πλευρά… Όπως κάθε υποψιασμένος αντιλαμβάνεται, αναλόγως των εξελίξεων στη ΔΕΗ, είναι πολύ πιθανό και άλλοι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ να επιδιώξουν τον μετασχηματισμό της κρατικής εταιρείας σε ιδιωτική, καθώς πλέον θα υπάρχει άμεσο οικονομικό όφελος: για να επανέλθουν  και σε αυτούς τα δώρα και να αποχωριστούν τα όσα δεινά έφεραν τα Μνημόνια  για την υπαλληλική θέση τους. Αν και κάθε περίπτωση ΔΕΚΟ είναι προφανώς διαφορετική και χρειάζεται καταρχήν να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής ή αγοραστής…