Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι έντονες βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα έριξαν την τιμή της Mwh κάτω από τα 200 ευρώ για σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, καθώς ο διαχειριστής περιόρισε τη χρήση του πανάκριβου φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ αποδείχθηκαν σωτήριες για τους καταναλωτές, αφού σε μία ημέρα έριξαν το κόστος της ενέργειας κατά 22,55 %. Από τα 254,68 ευρώ που είχε τιμολογηθεί τη Δευτέρα η Mwh έκανε βουτιά στα 197,24 ευρώ ανά Mwh.

Η διατήρηση της καθοδικής πορείας της Mwh δεν είναι εφικτή λένε στελέχη της αγοράς, τα οποία θεωρούν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τα ευρωπαϊκή τάση, η οποία, να σημειωθεί  χθες, κινήθηκε στην περιοχή των 300 ευρώ ανά  Mwh.

Η Γαλλία με πυρηνικά εργοστάσια έγραψε 329,27 ευρώ ανά Mwh. Η Αυστρία, η Ουγγαρία  και η Σερβία από 311 έως  313 ευρώ ανά  Mwh και η γειτονική μας Ιταλία με 309,68 ευρώ ανά Mwh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ αξιοποίησε τα υδροηλεκτρικά και μάλιστα δούλεψαν στο φουλ, διότι ο στόχος ήταν να μειωθούν τα αποθέματα νερού στα φράγματα, διότι υπήρχε κίνδυνος υπερχείλισης.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ τιμολόγησε στο μηδέν την παραγωγή ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά  και έλαβε  ως αμοιβή  την τιμή  της Mwh των 197,24 ευρώ.

Πρόκειται για πολύ συμφέρουσα τιμή για τη ΔΕΗ, διότι τα κόστος παραγωγής ενέργειας είναι σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια  παρήγαγαν 32.642 Mwh όταν κατά μέσο όρο συμμετέχουν στα επίπεδα των 10.000Mwh Και  για τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου είχαν σημαντική συνεισφορά στα επίπεδα των 25.204 Mwh . Η παραγωγή ενέργειας από φυσικό  αέριο έπεσε σε 70.407 Mwh όταν ο μέσος όρος  συμμετοχής  τους είναι άνω των 80.000 Mwh. Οι  ΑΠΕ έδωσαν 61.522 Mwh , o λιγνίτης 20.287Mwh.

Τα νοικοκυριά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για ζεσταθούν. Αυτός είναι ο λόγος που η κατανάλωση της Χαμηλής Τάσης έχει εκτοξευθεί   πάνω από τις 100.000 Mwh την ημέρα, ενώ όταν δεν υπήρχε το θέμα της θέρμανσης η κατανάλωση ήταν κοντά στην περιοχή των 80.000 Mwh.

Το Νοέμβριο το κόστος της Mwh αυξήθηκε 19,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο

Στα 264,253 ευρώ ανά Mwh διαμορφώθηκε η μέση τιμή της Mwh τον Νοέμβριο από 221  ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 19,4%.

Για  τα νοικοκυριά σημαίνει ότι οι μηνιαίες καταναλώσεις του μήνα  θα είναι πιο ακριβές κατά 19,4%.

Στην πράξη, η αύξηση της ενεργείας μεταφράζεται σε αρκετά  ευρώ στους μηνιαίους  λογαριασμούς που θα έλθουν ακόμη πιο φουσκωμένοι.

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, αναδεικνύουν ότι η α αγορά εξισορρόπησης πρόσθεσε επιπλέον 15,7 ευρώ ανά Mwh.

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Σποτάκι στο Facebook ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον προσωπικό του λογαριασμό,  παρουσιάζοντας ένα οικογενειάρχη να παραλαμβάνει το λογαριασμό του ρεύματος από την γραμματοθυρίδα και όταν εισέρχεται σπίτι η τηλεόραση προβάλλει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει το ενεργειακό πακέτο στήριξης των νοικοκυριών. Ο τίτλος του σποτ είναι «Κάν’ τους Off».

Δείτε το βίντεο εδώ: https://fb.watch/9U9DpEvhAH/