Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα
Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα
Πηγή Εικόνας: ΕΛΠΕ

Επιπλέον μέρισμα ύψους 100 εκατ. ευρώ θα προτείνει η διοίκηση των ΕΛΠΕ προς τους μετόχους. Το ποσό θα προέρχεται από το έσοδα της εταιρείας από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών που να σημειωθεί ανέρχεται σε 258 εκατ. ευρώ. Η σχετική διαβεβαίωση δόθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο κ Ανδρέα Σιάμισιης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους ξένους και εγχώριους επενδυτές, παρουσιάζοντας τις προοπτικές των ΕΛΠΕ και τις επιδόσεις της για το τρίτο τρίμηνο του 2021.

 

Τα μεγέθη της εταιρείας επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα χάρη στην επανεκκίνηση της οικονομίας , την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, όπως και τα περιθώρια κέρδους , τα υψηλά αποθέματα που διέθετε η εταιρεία τα οποία είχαν αποκτηθεί σε χαμηλότερες τιμές . Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος εστίασε και στα υψηλά κόστη της ενέργειας , σημειώνοντας ότι δεν βλέπει άμεσα αποκλιμάκωση του διεθνούς κλίματος.

 

Πάντως τα ΕΛΠΕ επιστρέφει τις άδειες εξόρυξης υδρογοναθράκων. Όπως αναφέρεται κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου, οι χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα-Πρέβεζα»και «ΒΔ Πελοπόννησος», για τις οποίες ο Όμιλος κατείχε άδεια έρευνας υδρογονανθράκων, επεστράφησαν στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τον Οκτώβριο κοινοποιήθηκε στην ΕΔΕΥ η πρόθεση για επιστροφή της παραχώρησης στον Δ.Πατραϊκό.

 

Σημαντική κερδοφορία και βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις

  • Με Καθαρά Κέρδη 258 εκατ. ευρώ έκλεισε το Εννεάμηνο 2021
  • Αύξηση 90% για τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA Τριμήνου – Διαμορφώθηκαν σε 125 εκατ., στα υψηλότερα επίπεδα μετά το Α’ Τρίμηνο 2020
  • Βελτίωση διεθνούς περιβάλλοντος, παγκόσμιας ζήτησης, καθώς και εγχώριας αγοράς
  • Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας της βιομηχανίας διεθνώς, λόγω ενεργειακής κρίσης
  • Ισχυρός ισολογισμός και νέα μείωση του κόστους χρηματοδότησης – Αποπληρωμή ευρω-ομολόγου 201 εκατ. ευρώ , από ταμειακά διαθέσιμα
  • Ταχεία υλοποίηση στρατηγικού μετασχηματισμού Ομίλου
  • Έτοιμο το 75% του Φ/Β πάρκου των 204 ΜW, στη Κοζάνη – Αναμένεται εμπορική λειτουργία το Α΄ Τρίμηνο 2022.

 

Οι πωλήσεις των ΕΛΠΕ σημείωσαν αύξηση κατά 66%. Ανήλθαν σε 6,3 δις ευρώ από 4,4 δις πέρυσι. Η ζήτηση καυσίμων στην Ελλάδα συνέχισε να αυξάνεται, με τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά να αντιστοιχούν σε 50% των συνολικών, το υψηλότερο ποσοστό από το 2019. Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα μετριάστηκαν από τη σημαντική επιβάρυνση του μεταβλητού κόστους λειτουργίας, λόγω της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, σε πολυετή υψηλά, που συμπαρέσυρε τις τιμές τόσο του ηλεκτρισμού, όσο και των δικαιωμάτων ρύπων. Ιδιαίτερα υψηλά αποτελέσματα εξακολουθεί να παρουσιάζει ο κλάδος των πετροχημικών, καθώς η ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων υπερκαλύπτει τη τρέχουσα προσφορά. Ενισχυμένη κερδοφορία και αύξηση μεριδίων αγοράς κατέγραψαν οι θυγατρικές του Ομίλου στη Λιανική Εμπορία τόσο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό όπου τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιείται ένα σχέδιο επέκτασης και αναβάθμισης στα δίκτυα πρατηρίων.