Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τιμολόγια ρεύματος κάτω του κόστους προσφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ στους καταναλωτές  δίνοντας ουσιαστική λύση στα νοικοκυριά που το ενεργειακό κόστος είναι μείζον πρόβλημα και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο για το ύψος του επόμενου λογαριασμού, το οποίο εξαιτίας της Ρήτρας Αναπροσαρμογής η τιμή της Mwh ανέρχεται σε 200 ευρώ, όταν πέρυσι η αξία της ήταν στα 50 ευρώ ανά Mwh.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εφαρμόζει επιθετική πολιτική χάρη και στον πακτωλό των κεφαλαίων που συγκέντρωσε από την πρόσφατη αύξηση ΑΜΚ, αλλά και από τις εκδόσεις ομολόγων που έκανε στη διεθνή αγορά.

Τα ταμεία της επιχείρησης ξεχειλίζουν από «ζεστό χρήμα» και την καθιστούν κυρίαρχη δύναμη στην αγορά της ενέργειας ως παρόχου.

Οι κανόνες για την ομαλή λειτουργία μιας ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας  τινάζονται στον αέρα όταν ένας πάροχος και μάλιστα του μεγέθους της ΔΕΗ  με την οικονομική ευρωστία που έχει αποκτήσει με τη βοήθεια των ξένων επενδυτών,  ενώ οι ιδιώτες  πάροχοι καλούνται να δώσουν μία μάχη που θεωρείται χαμένη από τα  αποδυτήρια με ποδοσφαιρικούς όρους διότι  τιμολογούν στο πραγματικό κόστος  της ενέργειας.

Η διοίκηση δεν ανταγωνίζεται μόνο τη ελεύθερη αγορά, αλλά και τον ίδιο της το εαυτό  αφού  πρόσθεσε στη  φαρέτρα της ένα νέο   πρόγραμμα  με σταθερό τιμολόγιο το οποίο είναι φθηνότερο από το δικό της πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάροχοι του ιδιωτικού τομέα έχουν αποσύρει τα σταθερά  τιμολόγια ρεύματος από την αγορά, τα οποία, να σημειωθεί, μέχρι πρότινος ήταν ακριβότερα, διότι δεν είχαν συμπεριλάβει στα συμβόλαια τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής .

Περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές  που έφυγαν από τη ΔΕΗ  διότι ήταν ακριβή μετά  τις  πρόσφατες  συνθήκες  στην αγορά ενέργειας την καθιστούν πλέον ελκυστική, διότι δίνει  την ευκαιρία στους καταναλωτές  να αγοράσουν ένα συμβόλαιο με σταθερή τιμή ανά kwh  για τα επόμενα  ένα με δύο χρόνια, με  τον καταναλωτή να  έχει κλειδώσει» έξω την Ρήτρα Αναπροσαρμογής δηλαδή δεν τον αφορά που θα διαμορφωθεί η τιμή της Mwh . Παράδειγμα και στα 500 ευρώ  να ανέβει το κόστος  της Mwh  ο καταναλωτής  της ΔΕΗ  επιλέγοντας  τα  σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ θα πληρώνει  την τιμή της Kwh που λέει το συμβόλαιο για τα επόμενα δύο χρόνια.

ΔΕΗ: My Home Enter +

Η τιμή  της Kwh διαμορφώνεται σε 0,10500 ευρώ για την κατανάλωση  ρεύματος ημέρας. Το νυχτερινό τιμολόγιο είναι προς 0,07897 ευρώ ανά KwhTo μηνιαίο πάγιο αυξήθηκε στα 3 ευρώ από 1,5 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Το κόστος της Kwh κλειδώνει στα 0,11 ευρώ ανά Kwh χωρίς καμία άλλη έξτρα χρέωση.

Η διοίκηση της ΔΕΗ για να κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το πακέτο δίνει έκπτωση 50% για τους καταναλωτές  που θα ενταχθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακόμη δίνει επιβράβευση 5% επι του λογαριασμού για την άμεση εξόφληση του με τραπεζική  εντολή.

ΔΕΗ  My Home OnLine

Το κόστος της Kwh έχει προσδιοριστεί σε 0,096 ευρώ για τις καταναλώσεις  της  ημέρας και  της νύχτας σε 0,076 ευρώ. Το μηναίο  πάγιο είναι στα 0,50 ευρώ. Για κάθε σύνδεση η ΔΕΗ δίνει έκπτωση 30 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό ρεύματος μέχρι  τις 31/12/2021.

Ποιοι καταναλωτές δεν μπορούν να πάρουν το σταθερό  τιμολόγιο. Όσοι καταναλωτές  έχουν επιλεγεί  και έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όπως και οι  καταναλωτές της ΔΕΗ που βρίσκονται σε διακανονισμό εξόφλησης παλαιότερων  λογαριασμών.

Η ΔΕΗ καταργεί το άρθρο 1 του Ανταγωνισμού

Η διοίκηση της επιχείρησης γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το βασικό κανόνα  περί Ανταγωνισμού, διότι παραβιάζει το άρθρο 1 του Ανταγωνισμού αφού  προσφέρει ένα προϊόν με σταθερή τιμολόγηση που είναι αρκετά χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής ή προμήθειας.

Το κόστος ανά Mwh για τον Σεπτέμβριο ήταν στα 0,1471 ευρώ ανά Kwh ,του Αυγούστου ήταν 0,136 ευρώ ανά Kwh και του Οκτωβρίου αναμένεται να ανέλθει στα 0,180 ευρώ.  Η παράθεση των στοιχείων καθιστούν εύκολη τη σύγκριση και  κυρίως  με τη ΔΕΗ καθώς   προσφέρει δύο σταθερά τιμολόγια ρεύματος  και  τα επιδοτεί η ίδια από την τσέπη της για την προσέλκυση πελατών.

Βέβαια, για τον καταναλωτή είναι θέμα ήσσονος σημασίας για την πορεία του Ανταγωνισμού και το θέμα πρέπει να απασχολεί αρχικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στην παρούσα φάση ο καταναλωτής αναζητά ένα φθηνό τιμολόγιο ρεύματος χωρίς να περιλαμβάνεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής.