NCH Capital - Kassiopi Project - λεπτομέρεια από την έκταση της επένδυσης και το ξενοδοχείο
NCH Capital - Kassiopi Project - λεπτομέρεια από την έκταση της επένδυσης και το ξενοδοχείο
Πηγή Εικόνας: kassiopiproject.com

«By –Pass» στη δημόσια διοίκηση για την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης και αναμένεται τις επόμενες ημέρες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να βγει προς διαβούλευση.

 

Η καινοτομία του νομοσχεδίου είναι ότι οι ορκωτοί ελεγκτές θα αντικαταστήσουν τον αργό κρατικό μηχανισμό που παραλαμβάνει τον φακελο, ελέγχει και παρακολουθεί την επένδυση.

 

Μέχρι σήμερα, η διαδικασία των επενδύσεων μέσα από Αναπτυξιακούς νόμους είχε αφήσει μία πικρή γεύση στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι πάντα έλεγαν ότι το Δημόσιο θέλει πολλή υπομονή.

 

Οι χρόνοι υλοποίησης των επενδύσεων τις καθιστούσαν ουσιαστικά ανεπίκαιρες .

 

Τα συμπτώματα της κρατικής μηχανής έφεραν στο προσκήνιο τους ορκωτούς λογιστές που θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο με το νέο νομοσχέδιο.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης έχει προαναγγείλει ότι όταν το ύψος των επενδύσεων θα είναι άνω των 700.000 ευρώ, η επένδυση θα ελέγχεται από τους ορκωτούς λογιστές.

 

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, η νέα διαδικασία θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων στις 45-60 ημέρες από 110 που είναι σήμερα και 670 ημέρες που ήταν πριν.

 

Για τα επενδυτικά σχέδια κάτω των 700.000 ευρώ, ο επενδυτής θα απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας που ανήκει. Όμως στην περίπτωση που επιλέξει τις υπηρεσίες, θα υπάρχει πρόβλεψη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης σε 45 ημερες

 

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα καταργηθούν τα στάδια στον έλεγχο, στην αξιολόγηση καταργείται το στάδιο της πληρότητας το οποίο είναι αυτοματοποιημένο, ενώ το στάδιο της νομιμότητας γίνεται με δήλωση από τα μέλη του μητρώου των αξιολογητών.

 

Ανάμεσα στις σημαντικές αλλαγές του νέου νόμου θα είναι και τα ποσοστά ενίσχυσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια, με τα ποσοστά να ανέρχονται στα επίπεδα του 70%.

 

Πάντως, ο αντίλογος στο νομοσχέδιο αναμένεται στο ρόλο της ΕΛΤΕ ως εποπτικός φορέας των ορκωτών λογιστών θα πρέπει να είναι σε θέση να εποπτεύουν τις νέες δραστηριότητες καθώς θα αναλάβουν επιπλέον αρμοδιότητες εκτός από αυτές που έχουν σήμερα.