Αθήνα
Αθήνα
Αθήνα
Αθήνα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όπου φτωχός και η μοίρα του» λέει ο θυμόσοφος λαός, αφού πέφτει από τη μία αναποδιά στην άλλη  ενώ δεν του προσφέρεται καταφύγιο. Η κυβερνητική παρέμβαση με το πρόγραμμα Γέφυρα Ι ήταν σωτήρια για τους δανειολήπτες καθώς δεν ήταν σε θέση να αποπληρώνουν  τη μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου εξαιτίας των μεγάλων  ανατροπών που έφερε ο COVID 19.

Το Γέφυρα Ι με βάση την κυβερνητική απόφαση και το αρχικό σχέδιο ( Ν.4714/2020)  περιελάμβανε και τη συμμετοχή των κόκκινων δανειοληπτών αλλά η ένταξή τους περνάει  από την κρησάρα των τραπεζών.

Παρότι οι διοικήσεις των τραπεζών έλαβαν κρατική ενίσχυση  για να παραμείνουν όρθιες στην πορεία ξέχασαν τους «κόκκινους» δανειολήπτες στο Γέφυρα Ι και ασχολήθηκαν κυρίως με τους ενήμερους δανειολήπτες που ήταν πληττόμενοι από την πανδημία.

Οι δανειολήπτες που είχαν «κοκκινίσει» το στεγαστικό τους δάνειο πριν τη έλευση της πανδημίας, παρέμειναν στο κόκκινο και μετά τη λαίλαπα του Covid 19.

Το χρηματοδοτικό  εργαλείο Γέφυρα Ι οι τράπεζες το χρησιμοποίησαν για την προστασία των ενήμερων δανειοληπτών, ενώ απέφυγαν την ένταξη  των δανειοληπτών που είχαν  ξεπεράσει τις 60 ακόμη και τις 90 ημέρες καθυστέρησης.

Φόβοι για νέα γενιά κόκκινων δανείων μόλις ολοκληρωθεί το ΓΕΦΥΡΑ 1

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κονδύλια ήταν ευρωπαϊκά δηλαδή κρατικό χρήμα, αλλά  δεν αξιοποιήθηκε για να πρασινίσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση ήταν  στα 8,5 δις  ευρώ και σε αξία  των  στεγαστικών δανείων ήταν σε 41,1 δις. ευρώ.

Πάντως  οι διοικήσεις των τραπεζών φοβούνται  ότι τα πράσινα δάνεια που εντάχθηκαν στο ΓΕΦΥΡΑ 1 με τη λήξη του προγράμματος μετά και τη νέα τρίμηνη παράταση που έδωσε  η κυβέρνηση, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν «κόκκινα» από το 2022 διότι ο οικογενειακός  προϋπολογισμός δέχεται ισχυρή πίεση από τις ανατιμήσεις  προϊόντων και κυρίως των λογαριασμών ρεύματος που έχουν τετραπλασιαστει σε σχέση με πέρυσι.

Στον Πτωχευτικό Κώδικα οι κόκκινοι δανειολήπτες

Οι δανειολήπτες που έμειναν εκτός του προγράμματος  Γέφυρα Ι θα υποχρεωθούν να καταφύγουν στο νομικό πλαίσιο της δεύτερης  ευκαιρίας  του Πτωχευτικού Κώδικα αξιοποιώντας τον  Εξωδικαστικό Συμβιβασμό αλλά και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες  έχουν το …πάνω χέρι αναφορικά με το προτεινόμενο πακέτο ρύθμισης εξόφλησης του  στεγαστικού τους δανείου.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει επιδότηση επιπλέον τρεις μήνες  

Με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεκτείνει για 3 μήνες την κρατική επιδότηση του επιτυχημένου προγράμματος  «ΓΕΦΥΡΑ 1», το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία, ενώ παράλληλα επιφέρουμε βελτιώσεις και στα δύο προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» προς όφελος των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα:

Η τριών μηνών επιδότηση θα αφορά στους υφιστάμενους δικαιούχους, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν επιδότηση για 9 μήνες και έτσι, πλέον, θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η Κρατική επιδότηση περιλαμβάνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.

Για τους 3 αυτούς μήνες, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης.

Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης.

Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

ΓΕΦΥΡΑ 2 για επιχειρήσεις:

Στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2», προβλέπουμε ότι, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και στη συνέχεια θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες.

Και για τα δύο προγράμματα, αυξάνουμε το ποσό που κρίνει τη ληξιπροθεσμία του οφειλέτη στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του, στο ύψος των δύο μηνιαίων δόσεων (υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό, για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1 ήταν 150 ευρώ), διευκολύνοντας έτσι τους οφειλέτες να μην απεντάσσονται από το πρόγραμμα.

Στους 75.666 οι δικαιούχοι στο ΓΕΦΥΡΑ 1

Οι πληρωμές του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» ανήλθαν στα 10,6 εκατ. ευρώ, και αντιστοιχούν στην επιδότηση 60.959 δανείων και 39.102 δικαιούχων.

Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δέκα φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ σε 75.666 δικαιούχους.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πληρωμές ανήλθαν στα 42,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 20.650 δανείων και 10.083 δικαιούχων, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δύο φάσεις πληρωμών, των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 141,7 εκατ. ευρώ σε 10.308 δικαιούχους.

Αθροίζοντας τις πληρωμές των δύο προγραμμάτων, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 352 εκατ. ευρώ σε συνολικά 85.974 δικαιούχους.