Μιλώντας στο συνέδριο «Υδρογόνο στις κοινωνίες μας - Οικοδόμηση γεφυρών», οι υπουργοί Ενέργειας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου για το υδρογόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μιλώντας στο συνέδριο «Υδρογόνο στις κοινωνίες μας - Οικοδόμηση γεφυρών», οι υπουργοί Ενέργειας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου για το υδρογόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πηγή Εικόνας: Bexim - wikimedia commons

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για (3) τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για την ανάπτυξη έργων αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας παραγωγής καθαρής ενέργειας αφορούν στην εγκατάσταση Τεχνητών Ταμιευτήρων, 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη των τριών εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση των τριών πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων αφορά σε σημεία που βρίσκονται εκτός περιοχών Natura και προβλέπει ποσοστό κάλυψης που δεν υπερβαίνει το 5,5%, σύμφωνα με τις Διεθνείς Πρακτικές Βιωσιμότητας.

Η νέα επένδυση του υπό Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έρχεται να προστεθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα παραγωγής  αποθήκευσης καθαρής ενέργειας που έχει ήδη ανακοινωθεί και το οποίο αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, η υλοποίηση των τριών πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων θα αυξήσει τον υφιστάμενο στόχο για συνολική εγκατεστημένη ισχύ την προσεχή πενταετία της τάξης των 2,8 GW σε επίπεδα άνω των 3 GW.

Πλωτά αιολικά πάρκα  

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η OCEAN WINDS (Κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις Ελληνικές θάλασσες συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW τα οποία θα αναπτυχθούν σε βάθος δεκαετίας.

Η OCEAN WINDS διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο σταθερών και πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη, κατασκευή και σε λειτουργία σε διάφορες αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Επενδύσεις σε πράσινο υδρογόνο:

Κατατέθηκε η εθνική πρόταση «White Dragon» στην Ελληνική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου, από μία ομάδα εταιρειών στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, σε συνεργασία με την ADVENT TECHNOLOGIES, την DAMCO ENERgy (Όμιλος ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, την MOTOR OIL, την ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, τον TAP και την θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπέβαλαν, προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την επενδυτική πρότασή τους, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελληνική επικράτεια, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το έργο «White Dragon» θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία.

Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας. Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια κ.λπ.).

Επιπλέον, βασικός στόχος του έργου «White Dragon» αποτελεί η ανάπτυξη, από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, ενός ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Ερευνητικού Κέντρου Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κόμβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία. Ιδιαίτερα σημαντική, τέλος, είναι και η σκοπούμενη αναβάθμιση και κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών. Για την επιτάχυνση αυτής της ανάπτυξης, στο πλαίσιο του «White Dragon», αρχικά θα γίνει προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ώστε να μπορεί να δεχθεί αυξανόμενα ποσοστά υδρογόνου, που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του καυσίμου και θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της αγοράς του υδρογόνου. Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί μελέτη και κατασκευή ενός αποκλειστικού αγωγού μεταφοράς υδρογόνου στην Ελλάδα (hydrogen backbone pipeline), καθώς και η υλοποίηση των πρώτων έργων υδρογόνου για τον κλάδο των μεταφορών (απορριμματοφόρα, φορτηγά, τρένα, αυτοκίνητα) με τις κατάλληλες υποδομές για τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου (HRS) και την οδική μεταφορά και διανομή του. Ο αποκλειστικός αγωγός μεταφοράς υδρογόνου θα προσφέρει δυνατότητες διασύνδεσης των αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές.

Σχεδόν 50.000 θέσεις εργασίας

Τέλος, μέσω του ολοκληρωμένου έργου «White Dragon» θα διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και η εξαγωγής υδρογόνου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, που ήδη συνδέει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα βασικά στοιχεία του ολοκληρωμένου έργου «White Dragon» είναι: Συνολικό κόστος επένδυσης: 8,063 δισ. ευρώ Διάρκεια έργου: 2022 – 2029 (φάσεις R&D, FID και ΕΕΤ) Παραγωγή υδρογόνου: 250.000 τόνοι/έτος Υδρογόνο για άλλες χρήσεις: 58.000 έως 71.000 τόνοι/έτος Εξοικονόμηση CO2: 11,5 εκατομμύρια τόνοι/έτος Δημιουργία θέσεων εργασίας: 18.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 29.500 έμμεσες.