Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με καθυστέρηση ενός έτους ο ΑΔΜΗΕ ενισχύει την τεχνολογική του υποδομή για τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για το έργο «Υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού για τις διαδικασίες εποπτείας και ελέγχου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για τις διαδικασίες ανάλυσης δεδομένων (Data Analytics) επί του υφιστάμενου Data Mart των συστημάτων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Με το αντικείμενο της παρούσας δημοπράτησης, θα αναπτυχθούν από τον ανάδοχο τόσο λειτουργικές (operational) εφαρμογές, όσο και ανάλυσης δεδομένων (data analytics), διευκολύνοντας τον ΑΔΜΗΕ να αναπτύξει περισσότερες εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν τόσο το υφιστάμενο Data Mart ενεργειακού ισοζυγίου και εκκαθάρισης, όσο και άλλες πηγές δεδομένων για την υλοποίηση μηχανισμών εποπτείας και παρακολούθησης της αγοράς Ενέργειας .

Στο πλαίσιο της παροχής των υπηρεσιών, θα υλοποιηθούν και διαδικασίες ETL (Extract Transform Load) για τις νέες εφαρμογές που θα αναπτύσσονται τα επόμενα έτη συμπληρωματικά των κύριων συστημάτων διαχείρισης μετρήσεων και εκκαθάρισης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθούν περαιτέρω τα συστήματα εξυπηρέτησης των συμμετεχόντων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (https://market-extranet.admie.gr), τα οποία διαθέτουν, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής χαρακτηριστικά:

• Φιλοξενούνται σε ενοποιημένη εικονική (virtualized) υποδομή on-premise με πρόβλεψη για μερική μεταφορά on-cloud. Τα συστήματα παρέχουν υπηρεσίες στους εξωτερικούς συμμετέχοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Market Participants) μέσω ενιαίας ταυτοποίησης και ελέγχου πρόσβασης.

• Η εξωτερική πρόσβαση των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνει: (α) εξωτερικούς χρήστες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και γειτονικές χώρες τακτοποιημένους με μηχανισμούς ισχυρής ταυτοποίησης, (β) απευθείας διασυνδέσεις συστημάτων των συμμετεχόντων μέσω διεπαφών API με ταυτοποίηση μέσω ψηφιακών πιστοποιητικών εκδοθέντων από τον ΑΔΜΗΕ (machine to machine interfaces) και

(γ) προετοιμασία και διανομή δεδομένων αγοράς σε εφαρμογές όπως το Web Site του ΑΔΜΗΕ, η mobile εφαρμογή Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, καθώς και το υπό ανάπτυξη API παροχής δεδομένων από τα Data Marts του ΑΔΜΗΕ (Μarket Cloud API).

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της προαίρεσης, ανέρχεται στα 1.302.000 ευρώ με ΦΠΑ. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής προσφορών είναι η 29/10/2021.