Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Κόντρα στις καλές προοπτικές ανάπτυξης βρίσκεται η επιχειρηματικότητα, που εμφανίζεται  να πνέει τα λοίσθια παρά τα μέτρα στήριξης από το κράτος το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκονται είναι ότι οι επιχειρηματίες τα βρήκαν «σκούρα» με την εξόφληση των επιταγών και συναλλαγματικών, το ύψος των οποίων διπλασιάστηκε με την απόσυρση της προστατευτικής ομπρέλας από το κράτος.

Το κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί γιατί οι επιχειρήσεις βλέπουν άνοδο στα κόστη τους, τα οποία δεν περνούν στο καταναλωτή, διότι οι ισχυροί της αγοράς δεν δίνουν σήμα για την μεταβολή των λιανικών τιμών σε υψηλότερα επίπεδα .

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος» διότι τα κεφάλαια κίνησης μειώνονται σημαντικά. Ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουν αυξηθεί τα λουκέτα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ αποκαλύπτουν ότι η επιχειρηματικότητα εισέρχεται συμπληγάδες  εξαιτίας και της βίαιης ανόδου της ηλεκτρικής ενέργειας που πλέον οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν διπλασιαστεί ανεβάζοντας τη συμμετοχή τους στο συνολικό κόστος μιας επιχείρησης είτε πρόκειται για προσφερόμενες υπηρεσίες ή για την παραγωγή προϊόντων.

Οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν 90% τον Αύγουστο

Πιο αναλυτικά ο αριθμός των επιταγών που σφραγίστηκαν αυξήθηκε κατά 90% σε διάστημα ενός  μήνα. Το Αύγουστο ανήλθαν σε 546  από 286 του Ιούλιου.

Η αξία των επιταγών  που δεν καλύφτηκε από τους εκδότες ήταν στα  6.344.495 ευρώ από 3.815.446 ευρώ. Έντονα ανοδική τάση παρουσίασαν και οι συναλλαγματικές καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 105%.

Ο αριθμός των συναλλαγματικών εκτινάχθηκε σε 1765 τον Αύγουστο  από 858 που ήταν  τον Ιούλιο. Η αξία των συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκε από τους εκδότες έφτασε  τα 2.137.906 ευρώ από 1.143.967 ευρώ

Πίσω από τους στεγνούς αριθμούς οι επιχειρηματίες που δεν μπόρεσαν να καλύψουν  τις  υποχρεώσεις τους τον μήνα Αύγουστο δεν θα υπάρχουν τον Σεπτέμβριο ως επιχειρηματικές οντότητες διότι με την αναγγελία μιας ακάλυπτης επιταγής όπως και μιας  συναλλαγματικής στον Τειρεσία Α.Ε ,τερματίζεται ουσιαστικά η δράση της εταιρείας καθώς αναστέλλονται κάθε μορφής τραπεζικής χρηματοδότησης όπως είναι το κεφάλαιο κίνησης. Πλέον  οι συγκεκριμένες εταιρείες εισέρχονται στην «μαύρη λίστα» των κακοπληρωτών. Με την αναγγελία στον Τειρεσία οι συναλλασόμενοι  σταματούν κάθε οικονομική δραστηριότητα μαζί τους  με τις  αντίστοιχες εταιρείες. Δηλαδή τον Αύγουστο περισσότερες από 2000 επιχειρήσεις μπήκαν στο προθάλαμο της απόσυρσης από την αγορά.

 

Πακέτο 500 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ  μένει αναξιοποίητο

Οι τράπεζες σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουν στα χέρια τους πακέτο 500 εκατ. ευρώ για να χορηγηθεί ως κεφάλαιο κίνησης με τραπεζικά κριτήρια  παρέμεινε  αδιάθετο κατά  95%. Η ελάχιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα έφθασε μόλις στο 5% με συνέπεια να μείνει στα  συρτάρια  των τραπεζών  το υπόλοιπο  95% από τα 500 εκατ.  ευρώ. Οι αρμόδιοι για να αυξήσουν τη συμμετοχή άλλαξαν το κριτήριο ένταξης που ήταν μέχρι τις 200.000 ευρώ και ανέβηκε  στο 1,5 εκατ. ευρώ με το 80% της χρηματοδότησης  να το αναλαμβάνει το κράτος. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας  κ Σταύρος Καφούνης κάνει έκκληση προς τις τράπεζες να αξιοποιήσουν το πακέτο για τις υγιείς επιχειρήσεις για να παραμείνουν  εν ζωή διότι σε άλλη περίπτωση θα βρεθούν στις λίστες του Τειρεσία διότι η βίαιη ανάπτυξη  του ΑΕΠ  θα αργήσει να φτάσει στους επιχειρηματικούς δρόμους.