Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης (1-A) μιλά στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης (1-A) μιλά στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Στο κενό πέφτουν οι προτάσεις της ΡΑΕ για τη διαμόρφωση των νέων χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχουν οι λογαριασμοί ρεύματος.

Στα βασικά θέματα που έθεσε η ΡΑΕ προς  τους προμηθευτές ήταν να μπει ποσοστιαίο όριο στα επίπεδα του 30% στα κυμαινόμενα τιμολόγια, στην κατάργηση των παγίων και στην υλοποίηση πακέτου με σταθερό τιμολόγιο.

Η διαβούλευση της ΡΑΕ με τους συντελεστές της αγοράς αποκαλύπτει ότι οι πάροχοι θέλουν να τιμολογούν το κόστος  της ενέργειας και με την αξιοποίηση της προθεσμιακής αγοράς φυσικού αερίου, όπως είναι τα ΤΤF. Πρόκειται για μία αγορά στην Ολλανδία, αλλά οι πάροχοι ξεχνούν ότι υπάρχει κι η βρετανική προθεσμιακή αγορά

Η κοινή συνισταμένη όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση  είναι ότι το ρίσκο  όπως και η άνοδο του κόστους του ρεύματος θα φτάνει στον καταναλωτή.

Έγιναν αναφορές και επικαλέστηκαν τα όσα έγιναν  στην Ισπανία  για τον περιορισμό του κόστους  της ενέργειας, επισημαίνοντας  ότι εμποδίστηκαν  από τα αρμόδια  Ευρωπαϊκά Όργανα  που επιδιώκουν να κρατήσουν την αγορά ενέργειας σε πλήρη ελευθερία με την  προοπτική ότι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός.

Η ΔΕΗ με μερίδιο αγοράς που φθάνει στο 64%, δηλαδή έχει στο χαρτοφυλάκιο της τους 6 στους 10 καταναλωτές .

Η κρατική επιχείρηση θέλει να διατηρηθεί  η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης  θεωρώντας ότι ο πελάτης έχει λάβει κάποια προνόμια για να έρθει στην εταιρεία και το συμβόλαιο πρέπει να διατηρηθεί μέχρι τη λήξη του. Η ΡΑΕ επιθυμεί να καταργήσει τη σχετική ρήτρα.

Η ΔΕΗ θεωρεί αναγκαία τη διαχείριση του προβλήματος, εννοώντας την άνοδο της τιμής του ρεύματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ αναμένεται  να πλήξουν καίρια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην περίπτωση που επιβληθεί ανώτατο όριο αύξησης στα επίπεδα του 30%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ δεν επιθυμεί τη ύπαρξη ορίων προσαύξησης των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος  ενώ είναι θετική στην ύπαρξη σταθερού τιμολογίου ρεύματος, αλλά διαφωνεί με την κατάργηση  των παγίων στα τιμολόγια ρεύματος που να σημειωθεί συμβάλουν στην αποτίμηση του κόστους και συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας.

ΡΑΕ: Αντιδράσεις των επιχειρήσεων στις προτάσεις για αλλαγές στα τιμολόγια – Θετικοί οι εκπρόσωποι των καταναλωτών