Πηγή Εικόνας: peakpx

Στη Βιώσιμη Ανάπτυξη επενδύει συστηματικά ο όμιλος Jumbo βαδίζοντας προς την πράσινη εποχή με σκοπό τη μείωση των  ρύπων στην ατμόσφαιρα. Στα πλαίσια της πολιτικής του για Βιώσιμη Ανάπτυξη και εκμεταλλευόμενος την ισχυρή του ρευστότητα συνεχίζει και επενδύει στην βελτίωση των κτιριακών του εγκαταστάσεων στοχεύοντας στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα:  το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί το τριετές πρόγραμμα αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού με λαμπτήρες LED για 19 κτιριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και Κύπρο. Το 2021 ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε 25 κτιριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και Κύπρο, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπεράσει τα 8,4MW Η συνολική παραγωγή των συστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να ξεπεράσει τις 12.593,3MWh ετησίως.

Πάντως  για τη διοίκηση  παραμένει το καυτό  θέμα των υψηλών  ναύλων αλλά δεν πρόκειται  να ενδώσει δίνοντας παραγγελίες  για προϊόντα  που το κόστος  μεταφοράς  είναι δεκαπλάσιο από τη λιανική τιμή πώλησης του προϊόντος.

Η διοίκηση σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι σε αυτό το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας με παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλλονται, για την Jumbo υπάρχουν δύο σταθερές για την πορεία της:

1. Να μένει πιστή έναντι των μετόχων- συνεταίρων της διατηρώντας την πολιτική της για διανομή μερίσματος κάθε χρόνο.

2. Την διατήρηση που χαρακτήρα της Jumbo απέναντι στον καταναλωτή όσον αφορά την σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν επιλέγοντας μέχρι και την άρνηση επαναγορών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων.

 

Τι κάνει με τα καταστήματα

Οι επόμενες κινήσεις  του  Ομίλου αναφορικά με την  έλλειψη προϊόντων, τον οδηγεί σε αναβολή της λειτουργίας των νέων χώρων καταστημάτων και αποθηκών, καθώς και της λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία.

Εξαίρεση, αποτελεί το νέο ιδιόκτητο κατάστημα στην Craiova, στη Ρουμανία, όπου αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2021 για το οποίο έχει ήδη προχωρήσει και στη στελέχωσή του. Η μετάθεση της λειτουργίας των νέων χώρων, ενισχύει την εκτίμηση της διοίκησης ότι το 2021 θα είναι μία ακόμη χρονιά χωρίς δυνατή ανάπτυξη έναντι του υγιούς παρελθόντος. Για το 2022 και ιδίως κατά τους πρώτους μήνες η κατάσταση πιθανόν να χειροτερεύσει, προτού ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης οδηγήσει την λειτουργία της αγοράς σε μία κανονικότητα, υπάγοντας πολύ πιθανόν και το 2022 σε μία ακόμα από τις χαμένες χρονιές.

Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν  κατά 12,5%

Συνολικά, οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (ΙανουάριοςΙούνιος 2021), διαμορφώθηκαν σε 313,78 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +12,54% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (ήταν 278,82 εκατ. ευρώ). Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +4%. Στην Κύπρο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +17%  Στην Βουλγαρία οι πωλήσεις ενισχύθηκαν  κατά +18%  Στην Ρουμανία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά + 35%. Η μικτή κερδοφορία του Ομίλου JUMBO, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανήλθε σε 166,52 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση +14,88% (144,95 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020) και το περιθώριο των μικτών κερδών του Ομίλου JUMBO διαμορφώθηκε σε 53,07% ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 51,99% λόγω διαχείρισης των αποθεμάτων. Κατά την ίδια περίοδο, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους συνέβαλε σημαντικά ώστε τα Καθαρά Ενοποιημένα Κέρδη μετά από φόρους να διαμορφωθούν σε 67,18 εκατ. ευρώ έναντι των 49,81 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά +34,88%.

 

Ο  Όμιλος  διαθέτει ρευστότητα ύψους 755 εκατ. ευρώ.

 

Τα χρηματικά διαθέσιμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού, διαμορφώθηκαν σε 755,45 εκατ. ευρώ από 665,15 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2020 λόγω και της μείωσης των αγορών κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.